2024. május 05. 10:37

KezdőlapF1Elhunyt Corrado Provera, a Peugeot Sport korábbi vezetője

Elhunyt Corrado Provera, a Peugeot Sport korábbi vezetője

-

82 éves korában elhunyt Corrado Provera, a Peugeot Sport korábbi vezetője, akivel a francia gyártó a világbajnoki címeit érte el. 

Az olasz Corrado Provera újságíróként kezdte karrierjét, azonban híressé akkor vált, amikor a Peugeot Sport 1999-ben WRC-be visszatérő csapatának vezetője lett. 

A francia gyártó a már a WRC B-csoportos korszakában is vb címeket tudott nyerni, ezt követően azonban kilépett a sorozatból, ahova csak 1999-ben tért vissza. 

Provera vezetésével a Peugeot 1999 és 2005 között 27 versenyt tudott megnyerni, melyből 24-et a legendás 206 WRC-vel ért el, hármat pedig a 2004-ben debütált 307 WRC-vel. 

A Peuget 2000 és 2002 között sorozatban három gyártói címet tudott nyerni, míg Marcus Grönholm 2000-ben és 2002-ben lett egyéni világbajnok. 

Provera a 2005-ös Svéd Rallyig irányította a francia gyártó csapatát, majd a vezetést Jean-Pierre Nicolas vette át. 

Fotó: Flickr

A Peugeot 2005 végén kivonult ismét a WRC-ből, miután a Wales Rallyn tragikus balesetet szenvedett Markko Martin és Michael Park, ami során a navigátor vesztette életét. 

Corrado Provera a WRC sikerek előtt is már komoly eredményeket ért el, miután 199-től fontos kulcsszerepe volt a Peugeot F1-es programjában, mely során előbb a McLarennek, majd a Jordannak, végül pedig Alain Prost saját csapatának szállított motorokat. Az F1-es programot végül a WRC program miatt fejezte be a Peugeot. 

“Nagy sajnálattal értesültünk Corrado Provera haláláról – áll a Peugeot Sport közleményében. – A Peugeot Sport élén töltött éveit hihetetlen energiája és karizmája jellemezte. Őszinte részvétünket fejezzük ki családjának és ismerőseinek.” 

“Mélységes szomorúsággal értesültünk a Peugept WRC programjának korábbi vezetőjének, Corrado Provera haláláról – mondta Mohammed Ben Sulayem, az FIA elnöke. – Az FIA nevében részvétünket fejezzük ki családjának és barátainak.” 

Corrado Provera 82 évet élt. 

Friss