2024. május 02. 06:28

KezdőlapWRCFourmaux úgy megy Japánba mintha most vezetne először Rally1-es autót

Fourmaux úgy megy Japánba mintha most vezetne először Rally1-es autót

-

Tavaly október végén versenyzett utoljára a Rally1-es Ford Pumával Adrien Fourmaux, emiatt a francia úgy utazik a szezonzáróra, hogy nem támaszt komoly elávársokat az eredmény tekintetében.

„Megpróbálunk majd jó időket autózni, ahogy 2021-ben Horvátországban tettem, néha mutatni egy kis jó tempót, aztán utána csak azért veszünk vissza, hogy ne hibázzak” – foglalta össze a Japánba tervezett stratégiáját Adrien Fourmaux.

Azon a bizonyos Horvát Rallyn Fourmaux végül ötödik lett a Fiesta WRC-vel, úgy, hogy a 9-es és 13-as gyorsaságin második időt autózta. A 2022-es szezonra viszont nem szívesen emlékszik vissza, a kiesésekkel tarkított évben a tíz rajtjából a legjobb eredménye az észtországi hetedik hely volt.

Idén a Rally2-es Fiestával harcolt Fourmaux, és a Közép-Európa Rallyn magabiztosan szerezte meg az RC2 első helyét, a WRC2-ben győztes Ciamint 17 másodperccel előzte meg. A Brit bajnokságban pedig öt futamot nyert, így az M-Sport hazai pályáin remekelt.

A Japán Rallyn újra a csúcskategóriába léphet a francia versenyző, ám az egyéves kihagyás után újra úgy viszonyul a versenyhez, mintha most debütálna a legnagyobb kategóriában. Talán ezért is példálózott a két évvel ezelőtti Horvát Rallyval, amikor valóban először versenyzett WRC-vel. Ugyanakkor az eredmény kérdésében szerényen nyilatkozott.

„Az összesített értékelés tekintetében szerintem ne várjunk olyan sokat. Tiszteletlen lennék a többi versenyzővel szemben, ha azt gondolnám, hogy a következő versenyen meg fogom verni őket. Tesztelés nélkül jövök ellenük.” – mondta Fourmaux. Az utolsó mondata pedig meg is magyarázza miért kell visszafogottan kezdenie, hiszen a többiek egy teljes szezon végén, lendületben érkeznek a szigetországba.

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

„A Japánra való felkészülés eléggé sok tanulással fog járni. A tavalyi videó alapján fogok dolgozni” – árulta el a pilóta. Ráadásul a verseny is új lesz számára, így a shakedownon az ismeretlenbe ugrik majd.

„Csak ajándékként akarom felfogni egy igazán jó szezon után, és csak élvezni akarom a vezetést” – fejezte be Fourmaux, de ennél nyilván többről van szó, hiszen a 2024-es szezonra még van hely, így akár lehetősége lesz meggyőzni a csapatvezetést, hogy jövőre újra teljes szezonon át versenyezhessen.

„Már a szezon elején is ez volt a fő célom, hogy jövőre visszatérjek a Rally1-be. Ezt könnyebb mondani, mint megvalósítani, de majd meglátjuk. Remélhetőleg ez az eredmény a Közép-Európa Rallyn, segíteni fog ebben. Sok pletyka kering, és vannak megbeszélések, de még semmi konkrétum. Az M-Sport az otthonom 2020 óta, és egy bizonyos idő után a karrieredben jó váltani, de jó maradni is, attól függ, hogy mit tudunk jövőre, szóval fogalmam sincs” – mondta 2024-gyel kapcsolatban Fourmaux.

Fourmaux
Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

 

Friss