2024. április 28. 16:42

KezdőlapWRCNeuville: Ha 2024-ben nem tudok világbajnok lenni, akkor soha

Neuville: Ha 2024-ben nem tudok világbajnok lenni, akkor soha

-

Thierry Neuville bár az egyik legjobb versenyzőnek számít a Rally Világbajnokságon, eddig még nem tudott vb címet szerezni. A belga versenyző azonban úgy érzi, 2024-ben nagy esélye lesz erre, és ha akkor sem sikerül, akkor sohasem fog. 

Thierry Neuville 2009-ben debütált a WRC-ben, amikor a Spanyol Rallyn elindult egy Citroen C2 R2 Max-szal, egy évvel később pedig már a Junior WRC-ben szerepelt Citroen C2 S1600-tal a hetedik helyet megszerezve. 

2012-ben már a vb legerősebb kategóriájába tudott lépni a Citroen Junior csapatával DS3 WRC-vel, majd a következő évben először tudta elérni eddigi legjobb bajnoki helyezését, a második helyet, melyet már az M-Sport Fiesta WRC-jével szerzett meg. 

2014-től azonban elkezdődött a belga versenyző számára a Hyundai-korszak mely azóta is tart és 2016-19 között folyamatosan a második helyet szerezte meg a bajnokságban, 2020 óta pedig minden évben a harmadik helyen végez. 

A jelenlegi szezonban is ezt a helyet foglalja el, ugyanakkor a Japán Rallyn még lehet esélye megszerezni az év végi második helyet is, amennyiben legalább nyolc ponttal többet gyűjt, mint Elfyn Evans. 

A fentiekből kiderül, hogy csupán a vb cím hiányzik még díjai közül Neuville-nek, amire azonban komoly esélyt lát 2024-ben. 

Fotó: Hyundai Motorsport

“Már évek óta igyekszem megszerezni a vb címet, ami egyelőre nem sikerült – mondta Neuville a Dirtfishnek. – Ott Tanak világbajnokként érkezett 2020-ban a csapathoz, azonban neki sem sikerült vb-t nyerni a Hyundaijal. Azt követően, hogy nagyon jó személyek kerültek vezető pozícióba idén a csapatban, nagyon komoly esélyt látok a vb cím megszerzésére jövőre. Cyril Abiteboul csapatvezetőként folyamatosan dolgozik azért, hogy jövőre komoly eredményeket sikerüljön elérni, ráadásul Francois-Xavier Demaison műszaki igazgatóként és Christian Loriaux is ezen dolgozik. Nagyon jó a munkakapcsolat velük, és komolyan hiszek abban, hogy velük sikerülhet elérni a jövő évi célokat. Szóval, ha 2024-ben nem sikerül vb címet nyernem, akkor sohasem fog.” 

Neuville azonban biztos benne, hogy a vb címet 2024-ben sem adják könnyen. 

“Jövőre ismét mindenki nulla pontról kezdi a szezont és biztos vagyok benne, hogy komoly küzdelem lesz a versenyeken. Ahogy az elmúlt években, amikor csapattársak voltunk Ott Tanakkal, jövőre is komoly adok-kapokra számítok vele. Biztos vagyok benne, hogy szoros küzdelem lesz a bajnoki címért, és a pontkülönbség év végéig szoros marad.” 

Friss