2024. május 02. 11:05

KezdőlapWRCA Toyotának nagyon fontos lesz a szezonzáró, akkor is ha már mindent...

A Toyotának nagyon fontos lesz a szezonzáró, akkor is ha már mindent vittek

-

A Japán Rally akár tét nélküli is lehetne a Toyota csapat számára, ám mivel hazai versenyről van szó és a bajnokság második helye is nyitott még, a verseny mégsem tét nélküli.

Ennek ellenére a csapat mintha tudomást sem venne arról, hogy mégis fontos nekik ez a verseny, a nyilatkozatokban stresszmentesnek tűnnek.

„Csapatunkkal egy újabb csodálatos szezon végéhez érkeztünk. Most, hogy ismét megszereztük mindhárom bajnoki címet, egyértelmű célunk maradt, hogy megnyerjük a Rally Japan-t, amely a két hazai versenyünk egyike. Tavaly Takamotót sikerült a dobogóra juttatnunk a hazai szurkolók előtt, ami nagyon szép volt, de ezúttal mindenki nagyon motivált, hogy megszerezzük a győzelmet. Mind a négy versenyzőnk ott lesz, és már nem kell aggódniuk a bajnokság miatt, így szabadon támadhatnak, és a győzelmet célozzák meg. Ez egy kihívást jelentő verseny, mert bár ez már a második egymást követő futam aszfalton, a japán utak nagyon különböznek Közép-Európától. Mivel a verseny előtt nem volt lehetőségünk tesztelni, ennek megfelelően kell tudnunk az autó beállításait módosítani” – mondta a csaptfőnök Jari-Matti Latvala.

Latvala
Fotó: Toyota Gazoo Racing

A szabadon támadás azért nem annyira egyértelmű, hiszen a kiesés két versenyzőjük esetében biztosan nem opció. Katsutának a szurkolók miatt is szüksége van egy jó eredményre, Elfyn Evansnak pedig Thierry Neuville-re kell figyelnie.

„A Japán Rally fontos lesz számomra és a csapat számára, és nyilvánvalóan szeretnénk a szezont a csúcson befejezni. Ez határozottan nem egy könnyű rally, de tavaly egészen későig versenyben voltunk a győzelemért, és ezt nagyon szeretnénk helyrehozni. Remélhetőleg ezúttal is megtaláljuk ugyanazt a tempót. Bár a tavalyi szakaszok nagy részét ismerjük, még mindig vannak ismeretlenek, mert nem tudunk előre tesztelni az ilyen utakon. A beállításokat ezért egy kicsit találgatni kell a tavalyi eredmények és az azóta tanultak alapján, de mindent megteszünk majd az alkalmazkodás érdekében” – mondta Evans.

A brit előnye a bajnokság második helyén hét pont Neuville előtt, de intő jel lehet, hogy a Közép-Európa Rallyn, Evans hibája miatt 24 pontot hozott rajta a belga. Igaz, előtte egészen az olasz futamig kell visszatekinteni, ha olyan versenyt keresünk, ahol Neuville legalább hét ponttal többet szerzett, mint Evans. Most is erre lesz szüksége, így Evansnak arra kell figyelnie, hogy ha a Hyundai pilótája mögött ér célba, a hét pontos differenciából maradjon annyi, amivel megőrzi a második helyet.

Evans
Fotó: Toyota Gazoo Racing

A Toyota versenyzői közül valójában csak Rovanpera autózhat felszabadultan, ő már mindent megszerzett idén.

„Mindig is szeretek Japánba menni, és jó lesz úgy visszamenni oda, hogy már bebiztosítottuk a bajnoki címet, ahogy tavaly is tettük. A Japán Rally szakaszai igazán embert próbálóak, és talán nem fekszenek annyira nekem, mint más aszfaltos rallyk. Tavaly nem a legjobb teljesítményt nyújtottuk ott, de ezúttal nagyon szeretnék javítani ezen. Ez egy hazai verseny a csapat számára, és mindannyian szeretnénk jobb eredményt elérni. Sűrű hét lesz a Toyota pilótáinak, de mivel nincs nyomás a bajnokság tekintetében, azt hiszem, kicsit jobban élvezhetjük ezt a futamot, és remélem, hogy jó eredményt tudunk elérni” – mondta el várakozásait 2023 világbajnoka.

Latvala
Fotó: Toyota Gazoo Racing

 

Friss