2024. május 03. 06:16

KezdőlapWRCHogy került Neuville elé az előfutó a Japán Rallyn?

Hogy került Neuville elé az előfutó a Japán Rallyn?

-

Az FIA közleményt adott ki azzal kapcsolatban, hogy miért került Thierry Neuville elé az előfutó a Japán Rally első szombati szakaszán. 

Furcsa jelenetek játszódtak le a Japán Rally első szombati szakaszán, ahol Thierry Neuville utolérte az utolsó előfutót, és előbb csak lelassított mögötte, majd meg is előzte azt. Az eset után azonnal piros zászlóval félbe lett szakítva a gyorsasági. Később ugyancsak megelőzte az előfutót Takamoto Katsuta is, a piros zászló életbe lépéséig pedig Ott Tanak és Esapekka Lappi is elrajtolt már a szakaszon. A gyorsasági megállítása miatt mind a négyen megállapított eredményt kaptak végül. 

„Igen meglepődtem, amikor megláttam magam előtt egy autót – mondta Thierry Neuville. – Aztán rájöttem, hogy előfutót értünk utol. Nem sejtettem, hogy van még valaki az úton a versenyzőkön kívül. Az eset után biztonsági üzemmódba kapcsoltam és jelentettem az esetet az FIA-nak.”

Az FIA pedig közleményben tudatta, hogy miként fordulhatott elő ez a nem mindennapi jelenet. 

“A Japán Rally kilencedik szakaszán veszélyes helyen álló nézők miatt megállt a nullás autó a pályán – áll az FIA közleményében. – Az előfutó megkérte a nézőket, hogy menjenek biztonságos helyre. Ezt követően a versenyigazgató azt az információt kapta, hogy a nullás autó biztonságos helyre ment, így nincs akadálya a versenyzők rajtoltatásának. Azonban 8.6 km megtétele után Thierry Neuville utolérte az előfutót, aki az út bal oldalára húzódott le, de a pályán volt. Ezt követően a szakasz azonnal meg lett állítva piros zászlóval. 22 perc késést követően pedig újra indulhatott a verseny. Az eset kapcsán további vizsgálatok folynak.” 

A 2019-es Chile Rallyn hasonló jelenetek zajlottak le, azonban akkor még mielőtt Thierry Neuville utolérte volna az előfutót, meg lett szakítva a rajtoltatás, így csak a belga versenyző kapott megállapított időt.  

Friss