2024. május 03. 18:01

KezdőlapWRCMegrovást kapott a Japán Rally pályákért felelős igazgatója

Megrovást kapott a Japán Rally pályákért felelős igazgatója

-

A szombati előfutó-incidens miatt az FIA megrovásban részesítette a Japán Rally szakaszokért felelős igazgatóját, miután nem győződött meg arról, hogy a kilencedik gyorsaságin való versenyzés biztonságos. 

A Japán Rally kilencedik szakasza előbb 5 perc csúszással indult, majd Thierry Neuville utolérte a nullás autót, mely rossz helyen álló nézők miatt megállt a pályán.  

Mint később kiderült, a szakaszok biztonságáért felelős igazgató, Haruo Takakuwa nem győződött meg arról, hogy a szakaszt minden előfutó elhagyta és szabad jelzést lehet adni a versenyzőknek. 

Az előfutót elsőként Thierry Neuville érte utol és előzte meg, majd Takamoto Katsuta már piros zászló életbe lépése után tette ugyanezt. Mivel ekkorra már Ott Tanak és Takamoto Katsuta is elrajtolt, mind a négy versenyző megállapított időt kapott. 

Az incidens után vizsgálat indult, mely kiderítette, hogy az előfutó a nézők miatt állt meg a pályán, míg Takakuwa megrovásban részesült, mert nem győződött meg arról, hogy a nullás autó biztonságos helyen van a pályán. 

Az esetet később a WRC Bizottság is vizsgálni fogja. 

2022-ben ugyancsak előfordult egy incidens. Akkor polgári személy hajtott az egyik pályára, egy olyan bekötő úton, ahol nem volt biztonsági személyzet. 

Friss