2024. április 29. 08:11

KezdőlapWRCNyolc éve nem látott eredményt ért el a Toyota

Nyolc éve nem látott eredményt ért el a Toyota

-

Először 1973-ban, utoljára pedig 2015-ben tudott egy gyártó a hazai versenyén hármas sikert aratni, a Toyota ezt az eredményt is elérte az idei Japán Rallyn. 

1973-ban az Alpine-Renault tudta először hazai versenyét hármas sikerrel zárni, amikor a Jean-Pierre Nicolas, Jean-Francois Piot és Jean-Luc Thérier hármas kisajátította a dobogó minden fokát a szezonzáró Korzika Rallyn. 

A WRC első szezonja ugyancsak hármas Alpine-Renault sikerrel indult, ezt a versenyt Jean-Claude Andruet, Ove Andersson és Jean-Pierre Nicolas trió nyerte, azonban a verseny a Monte-Carlo Rally volt, mely monacói futam és nem francia. 

Három évvel később a Lancia az olasz Sanremo Rallyn aratott hármas sikert, ekkor Björn Waldegard tudott nyerni Sandro Munari és Raffaele Pinto előtt Lancia Stratost vezetve. 

1977-ben a Fiat ért el hármas sikert a Sanremo Rallyn, amikor Jean-Claude Andruet szerezte meg a győzelmet Maurizio Verini és Antonio Fassina előtt a Fiat 131 Rallyval. 

A Lancia az 1983-as Sanremo Rallyt is uralta, a győzelmet pedig Markku Alén szerezte meg Lancia 037 Rallyval csapattársai, Walter Röhrl és Attilio Bettega előtt  

1988-ban ugyancsak a Sanremo Rallyn és ugyancsak a Lancia aratott hármas győzelmet, amikor Miki Biasion szerezte meg az első helyet Lancia Delta Intergaléval Alessandro Fiorio és Dario Cerrato előtt. 

Az 1991-es Sanremo Rallyn pedig negyedszer is kibérelte a Lancia a dobogós helyezéseket, ekkor Didier Auril vezette győzelemre az olasz gyártót a Lancia Delta Integrale 16V volánja mögött Miki Biasiont és Dario Cerratot megelőzve. 

A következő hármas hazai sikerre 11 évet kellett várni, a 2002-es Korzika Rallyn a Peugeot Gilles Panizzi, Marcus Grönholm és Richard Burns vezetésével és a Peugeot 206 WRC-vel tudott elérni ilyen eredményt  

A nyolc évvel későbbi elzászi Francia Rallyn a Citroen is feliratkozott a hármas hazai sikert arató gyártók közé, ekkor Sébastien Loeb Dani Sordot és Petter Solberget megelőzve szerezte meg a győzelmet DS3 WRC-vel. Érdekesség, hogy Petter Solberg privát színekben indulva tudott a harmadik helyen célba érni.   

Öt évvel később a Német Rallyn a Volkswagen is dominált és Sébastien Ogier vezetésével győzelmet aratott a Polo R WRC-vel, a hármas sikert pedig Jari-Matti Latvala a második, míg Andreas Mikkelsen a harmadik helyével tette teljessé. 

A Toyota az idei Japán Rallyn pedig a hetedik gyártó lett, aki hazai versenyén hármas sikert tudott aratni. 

Friss