2024. április 27. 20:54

KezdőlapWRCNem lesz címvédés jövőre a WRC-ben - Rovanpera nem megy teljes szezont...

Nem lesz címvédés jövőre a WRC-ben – Rovanpera nem megy teljes szezont 2024-ben

-

A TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team bejelentette a 2024-es világbajnoki felállását, a cél ismét a gyártók, a pilóták és a navigátorok bajnoki címének megszerzése lesz, de a vezető versenyzőjükké Elfyn Evans lép elő.

Kalle Rovanperä új, többéves szerződést írt alá a TGR-WRT-vel, de a címvédő és Jonne Halttunen navigátor 2024-ben nem indul minden vb futamon. A Toyota hivatalos magyarázata szerint ez lehetővé teszi Rovanpera számára, hogy egy kis időt szakítson más szakágakra, beleértve a driftet is, hogy fejlessze képességeit és tapasztalatait.

„Jövőre már csak néhány versenyen fogok vezetni, és ennek a legnagyobb oka az, hogy már 15 éve vezetek rallyautókat, ami elég hosszú idő, és bár az elmúlt szezonok természetesen csodálatosak voltak, mentálisan és fizikailag is nagyon megterhelőek voltak. Ezért úgy éreztem, hogy most itt a megfelelő pillanat, hogy egy évet szánjak a feltöltődésre, majd újra teljes munkaidőben visszatérjek, hogy teljes erőbedobással újra a bajnoki címért harcoljak” – magyarázta a döntést Rovanpera.

Frissítés: Rovanpera a közösségi oldalán is elmondta az okokat, sőt azt is elárulta, hogy a részprogram a versenyek felét jelenti majd.

A csapat nem említi, de egy résszezon esélyt ad akár arra is, hogy Rovanpera a katonai szolgálatát is letöltse.

Latvala
Fotó: Toyota Gazoo Racing

A nyolcszoros világbajnok Sébastien Ogier az utolsó címeit a TGR-WRT-vel szerezte 2020-ban és 2021-ben, mielőtt visszavonult a teljes szezonban versenyzéstől. A rallylegenda továbbra is kulcsszereplője marad a csapatnak, 2024-ben ismét egy részprogramban  versenyez Vincent Landais navigátorral együtt.

„A 2023-as szezon jó volt számomra és ami még fontosabb, a csapat számára is, és az, hogy ismét sikerült mindhárom bajnoki címet megszerezni, nagyszerű. Szóval alig várom, hogy ebben a környezetben maradhassak, és megpróbáljuk folytatni a közös sikertörténetünket. Nagyon tetszik a kapcsolat amit az egész csapattal ápolok, és számomra soha nem volt kétséges, hogy a TGR overalljában szeretnék maradni. Nagyon élvezem azt az egyensúlyt is amit ez a fajta részprogram biztosít számomra, és a következő szezonnak ebből a szempontból eléggé hasonlónak kell lennie. Amíg a sikerek megmaradnak számomra és a csapat számára, addig szerintem meg kell próbálnunk hasonló módon folytatni” – nyilatkozta Ogier.

Ogier
Fotó: Toyota Gazoo Racing

A csapat a következő években is folytatja kapcsolatát Elfyn Evansszel. Mióta a TGR-WRT-hez csatlakozott, Evans négy év alatt háromszor lett második a bajnokságban – közte 2023-ban is, amikor Horvátországban, Finnországban és Japánban szerzett futamgyőzelmet. Az idei szezonban elért fejlődésére szeretne építeni, Scott Martinnal közösen 2024-ben azzal a céllal indulnak, hogy első világbajnoki címükért versenyezzenek.

„Amikor csatlakoztam a TGR-hez, azonnal megkedveltem a csapatot, és most már teljes mértékben otthon érzem magam. Nagyszerű az a támogatás mindenkitől annak érdekében, hogy jól érezzem magam a GR YARIS Rally1 HYBRID-ben, és idén tovább fejlődtünk. Erre szeretnék építeni, és 2024-ben még jobban teljesíteni. Még sok mindent elérhetünk együtt, és izgatottan várom a jövőt. Mint mindig, most is a győzelem lesz a cél, akár az egyes rallyversenyeken, akár a bajnokságban” – mondta Evans, aki ezzel gyakorlatilag a csapat első számú versenyzője lett.

Toyota
Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Takamoto Katsuta szintén újra a csapat tagja lesz, és egy teljes szezont teljesít a GR YARIS Rally1 HYBRID-ben Aaron Johnstonnal együtt. A TOYOTA GAZOO Racing WRC Challenge programjában pallérozódott Katsuta 2023-ban lépett be a fő csapatba, és a Finn Rallyn elért dobogós helyezésével hozzájárult a csapat gyártói bajnoki sikereihez.

„Nagyon örülünk, hogy együtt tudjuk tartani a győztes pilótáinkat. Jó tudni, hogy ilyen erős versenyzői gárdánk van, akik otthon érzik magukat az autónkban és a csapatunkban, és továbbra is velünk akarnak dolgozni. Kalle programja 2024-ben egy kicsit más lesz, de számunkra az a fontos, hogy ő egy Toyota pilóta és a csapatnál akar maradni, és továbbra is élvezni szeretné a rally iránti szenvedélyét. Bár fiatal, már régóta komoly szinten vezet rallyautókat, és úgy érzi, hogy most egy részprogram lenne a legjobb számára, hogy a jövőben több teljes szezont tudjunk együtt teljesíteni. Az is nagyszerű, hogy Seb velünk folytatja, és ez azt jelenti, hogy Kalléval együtt két többszörös világbajnokunk lesz, akik erős segítségeink lesznek a gyártói cím megvédésében. Elfyn idén is megmutatta nekünk, hogy képes rallykat nyerni és bajnoki címért versenyezni, és tudjuk, hogy minden versenyen a legjobbját fogja nyújtani. Taka idén a Finn Rallyn bebizonyította, hogy a leggyorsabb versenyeken is ott tud lenni az élen, és remélhetőleg a következő szezonban szinte minden fordulóban a dobogós helyezésekért küzdhet” – mondta a programról a csapatvezető Jari-Matti Latvala, aki szintén marad a pozíciójában 2024-ben is.

Evans
Fotó: Toyota Gazoo Racing

 

 

Friss