2024. május 01. 17:24

KezdőlapWRCNeuville, Tanak és Lappi is aggodalmának adott hangot Kalle Rovanpera döntése után

Neuville, Tanak és Lappi is aggodalmának adott hangot Kalle Rovanpera döntése után

-

Thierry Neuville sajnálja, hogy Kalle Rovanpera jövőre csak részmunkaidőben fog versenyezni a WRC-ben, szerinte ez arra utal, hogy valami valóban nincs rendben a WRC-ben. 

Jelenleg három aktív világbajnok van a WRC mezőnyben, Sébastien Ogier, Ott Tanak és Kalle Rovanpera. Közülük azonban 2024-ben csak Tanak fog teljes szezont teljesíteni, ami Thierry Neuville szerint mutatja, hogy valami valóban nincs rendben a WRC-vel. 

“Sébastien Ogier már eddig sem vezetett teljes szezont a WRC-ben, most pedig Kalle Rovanpera is kiesett – mondta Thierry Neuville a Firtfishnek. – Eddig sem volt sok vb címre esélyes versenyző a mezőnyben, most pedig még eggyel lett kevesebb. A korábbi világbajnokok közül csupán Ott Tanak fog teljes szezont menni, ezért ő lesz a legerősebb pilóta 2024-ben. Remélem, hogy más versenyzők is képesek lesznek jó teljesítményt nyújtani jövőre, mert úgy lenne jó, ha több esélyes lenne a szezon. Az, hogy egy fiatal versenyző, aki éppen megnyerte az elmúlt két szezont pihenni szeretne, azt mutatja, hogy valami nincs rendben a WRC-vel.” 

Ott Tanak osztja 2024-es csapattársa véleményét.

„Ha egy olyan fiatal versenyző, mint Kalle Rovanpera úgy dönt, hogy nem szeretne teljes évet menni a WRC-ben, valami nagy baj van – mondta Ott Tanak. – Remélem, hogy az FIA és a promóter szemét is felnyitja Rovanpera döntése.”

Esapekka Lappi, aki jövőre szintén nem megy teljes szezont, hogy a csládjával is tudjon törődni, szerint túl sok időt vesz el a teljes WRC szezonban való szereplés, ami miatt nincs idő sem pihenésre, sem pedig a magánéletre.

„Kalle Rovanpera döntése igazolja, hogy egy teljes WRC szezonban való szereplés mellett nincs idő az élet más dolgaira – mondta Esapekka Lappi. – A TV-ben látható adás nem mutatja meg, hogy mennyi időt kell erre a sportra szánni egy teljes szezon során, mert a tesztek és egyébb promóciós rendezvények nem igazán láthatóak. Eddig is szó volt a versenyformátumok megváltoztatásáról, de talán Kalle döntése után más területekre is felfigyel az FIA és a WRC Promóter.”

Ogier és Rovanpera jövőre felváltva fogja vezetni a harmadik Toyota GR Yaris Rally1-et, így pedig csupán versenygyőzelmekért tudnak harcolni, hiszen 6-7 versenyen való indulás nem elég, ahhot, hogy valaki világbajnok tudjon lenni. 

Az eddigi években nyújtott teljesítmény alapján a 2024-es vb cím várhatóan Thierry Neuville, Ott Tanak és Elfyn Evans között dőlhet el. 

Friss