2024. április 29. 05:19

KezdőlapWRCA félszezonban való indulás lesz a trendi a WRC-ben?

A félszezonban való indulás lesz a trendi a WRC-ben?

-

Az utóbbi években több WRC pilóta is csak részmunkaidőben vett részt a szezonban, ezért joggal vetődik fel a kérdés, hozzá kell szokni ehhez a részben új megoldáshoz? 

A WRC jelenlegi három gyártójának pilótáinak esetében az utóbbi években gyakorivá vált a félszezonos részvétel.  

Egy szezon 13 futamának száma talán nem tűnik olyan soknak, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a versenyzőknek nagyon sok teszten kell részt venni a versenyek között, ráadásul egy versenyhétvége már egy egész hétre terjed ki a pályafelírással. A promóciós programokat pedig már ne is említsük. 

Érthető tehát, hogy a versenyzőknek ez már sok és inkább részmunkaidőre váltanak, ami mellett a magánéletükre is tudnak figyelni. 

Fotó: Hyundai Motorsport

“Idén sokszor nehezen indultam csak el itthonról – mondta Esapekka Lappi a belga RTBF-nek, aki családja miatt kérte, hogy jövőre csak fél szezont mehessen a Hyundai csapatánál. – Éppen ezért örülök, hogy jövőre csak fél szezont kell versenyeznem. Egy bajnokságban való részvétel sok stresszt jelent. Eredményeket várnak el a csapatok a versenyzőiktől, és a rallyban nagyon könnyű hibázni. Egy versenyző élete egyáltalán nem olyan rózsás, mint azt sokan gondolnák. Érthető, hogy a szezon második felére többet hibáznak a versenyzők, mert elfáradnak.” 

Fotó: Hyundai Motorsport

Dani Sordo osztja Lappi véleményét. 

“Én évek óta csak részmunkaidőben versenyzek – mondta a spanyol pilóta. – Nagyon sok a verseny egy teljes szezonban, ami mellett kevés idő marad a magánéletre, a családra. A versenyek hetében gyakorlatilag hétfőn indul a pályabejárás, és a hét során kevés idő marad a pihenésre. Továbbra is szeretek versenyezni, de szeretnék időt másra is.” 

Thierry Neuville ugyanakkor még nem szeretne félszezonban versenyezni. 

Fotó: Hyundai Motorsport

“Mindig is a teljes szezonban való indulás vonzott – mondta a belga pilóta. – Lehet, hogy néhány év múlva elgondolkozok én is a félszezonban való induláson, ha idősebb leszek, de ez jelenleg még nem cél. Nyilván szeretnék én is több időt tölteni a családdal, de a versenyzés is fontos még számomra. Jobb lenne, ha mindenki egy teljes szezont menne, mert így nem elég, hogy kevés a gyártó, de egy versenyen kevés már a gyári versenyző is. Egy szezon során pedig kevés versenyző tud igazán harcolni a vb címért.” 

Az RTBF ugyanakkor megkérdezte Sébastien Ogier-t is a üggyel kapcsolatban.

Fotó: Toyota Gazoo Racing

„Az, hogy egyre több a részmunkaidős versenyző a WRC-ben, nem jó jel a sorozat jövőjére nézva – mondta a nyolcszoros világbajnok. – Ez mutatja, hogy a WRC-ben jelenleg nem minden stimmel. Kevésbé vonzó a vb cím? Néhány éve valóban nagyobb dicsőséget jelentett. Bízom benne, hogy a színfalak mögött megbeszélt változtatások hamarosan életbe lépnek. Szerintem ezeknek köszönhetően ismét vonzó lehet a teljes szezonban való indulás és talán segít, hogy több gyártó is legyen. Ha ismét nőne az érdeklődés a WRC iránt, akkor a gyártók is szívesebben költenének a versenyzésre. A rallysport iránt továbbra is sok szurkoló érdeklődik, mert továbbra is igen látványos.”

Friss