back to top
2024. május 06. 01:59

KezdőlapWRCA Toyota továbbra sem akar gyári WRC2 csapatot

A Toyota továbbra sem akar gyári WRC2 csapatot

-

Kedden Sami Pajari tesztelte a Toyota Yaris Rally2-t, de a csapat továbbra is szilárd álláspontot képvisel abban a tekintetben, hogy nem indítanak gyári csapatot, a Rally2-es autójukat kizárólag ügyfeleknek szánják.

A finn keddi franciországi tesztje újra felerősítette azokat a találgatásokat miszerint Pajarit leszerződtette a gyár és jövőre az ő színeikben indul a WRC2-ben. Tom Fowler csapatvezető továbbra is határozottan cáfolja ezt.

„A Toyota álláspontja a Rally2 projektről a kezdetektől fogva átlátható volt. A GR Yaris Rally2 egy ügyfélautó. Nem gyári autó.”

Az autóval hétfőn Stéphane Lefebvre, kedden Pajari tesztelt, korábban pedig több pilóta is kipróbálta az új Yarist. Ez a csapat fejlesztési startégiájának része, magyarázta Fowler.

„Az elmúlt 18 hónap során a versenyzők nagyon széles skálája jött velünk tesztelni – ezt szerettük volna megtenni. Kalle Rovanperä tesztelte az autót, de olyan nagyon jó nemzeti versenyzőink is voltak, mint Norihiko Katsuta, aki visszajelzést adott nekünk az autóról, amit vezetni szeretne. Ezek a versenyzők megállapodhatnak néhány olyan csapattal, akik jelezték érdeklődésüket a GR Yaris Rally2 megvásárlására és üzemeltetésére, amint homologizálják.”

A Toyota egy Škoda Motorsport-stílusú modellt szeretne működtetni, amelyben a gyár építi a rallyautóit, mielőtt elküldi azokat a Toksporthoz hasonló szatellitcsapatoknak, hogy azok futtassák azokat.

Az ismert, hogy a Škoda biztosította a költségvetést a Toksport számára a Fabiák versenyeztetéséhez, de a cseh cég emellett világossá tette, hogy minden ügyfél ugyanazt az autót és ugyanazokat az alkatrészeket kapja. A Toyota esetén is ez a forgatókönyv valószínű, egy kiemelt gyári támogatással rendelkező szatelitcsapat egyrészt referenciaként szolgáhatna a többi ügyfélversenyzőnek, másrészt lehetőséget adna a Toyotának arra, hogy alaposabban megfigyelje a kiszemelt versenyzők teljesítményét.

Friss