2024. május 02. 12:55

KezdőlapWRCAz M-Sport is bejelentette versenyzőit 2024-re

Az M-Sport is bejelentette versenyzőit 2024-re

-

Adrien Fourmaux és Grégoire Munster lesz az M-Sport két versenyzője a teljes 2024-es WRC szezonban.

Teljesen új felállással indul az M-Sport 2024-ben, bár mindkét pilóta ismeri már a Ford Puma Rally1-et. A távozó Ott Tänak és Pierre-Louis Loubet helyett a 28 éves Fourmaux és a 24 éves Münster jelenti a fiatalítást a brit csapatnál, akik a jelek szerint nem merték megkockáztatni, hogy újoncokat ültessenek az autókba.

Fourmaux a 2022-es szezon nagy részét a Pumával teljesítette, majd a múlt hónapban a szezonzáró Japán Rallyn visszatért a csapathoz. Munster 2023-ban két versenyt teljesített a Pumával, Chilében és a Közép-Európa Rallyn áltt rajthoz.

Eközben mindketten állandó versenyzők voltak az M-Sport Rally2-es csapatában. Fourmaux megnyerte a brit bajnoki címet és második lett a WRC2-ben Finnországban, míg Munster megnyerte a WRC2 Challenger kategóriát Görögországban.

Fourmaux 2023-as teljesítménye elég volt ahhoz, hogy meggyőzze az M-Sportot arról, hogy megérdemel még egy teljes évet a csúcskategóriában, még akkor is, ha Japánban már a második gyorsaságin az árokban kötött ki.

„Ennek az ülésnek a megszerzése volt a 2023-as szezon fő célja, és nagyon örülök, hogy jövőre egy teljes szezonra visszatérhetek a Pumába. Hálás vagyok az M-Sportnak, a Fordnak és a Red Bullnak, hogy bíztak bennem, és egy újabb évet adnak nekem a legmagasabb szinten, amivel lehetővé teszik, hogy megmutassam a képességeimet” – mondta Fourmaux.

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Fourmaux karrierjének útja nem példa nélküli az M-Sport-nál. Elfyn Evans 2015-ben kiesett a WRC csapatból, 2016-ban brit bajnoki címet nyert, majd 2017-ben visszatért és ekkor szerezte első WRC győzelmét is. Ott Tänak 2012 végén szintén ülés nélkül maradt, és 2015-ben térhetett vissza teljes szezonra a WRC-be.

„Élveztem, hogy részt vehettem a 2023-as Fiesta Rally2 fejlesztésében, és úgy gondolom, hogy ez segíteni fog nekem a következő szezonban a Rally1-es autóval. Ez egy nagyon érdekes szezon lesz mindenki számára, különösen az új szabályok és pontrendszer miatt…. Arra is nagyon büszke vagyok, hogy én lehetek az egyetlen francia pilóta, aki a teljes szezonban a WRC legmagasabb szintjén versenyezhet” – tette hozzá Fourmaux.

Grégoire Munster, Louis Louka, Ford Puma, Chile Rally 2023
Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Gregoire Munster a Jourdan Serderidis tulajdonában lévő ügyfél-Pumával a hatodik helyet szerezte meg Chilében, majd ezt követte a hetedik hely a Közép-Európa Rallyn.

A rallys családból származó belga tavaly csatlakozott az M-Sporthoz, miután három évig a Hyundai junior pilótájaként versenyzett. 2023-as szezonban Rally1, Rally2 sőt Rally3 autókkal is indult.

„Majdnem a teljes szezont vezetni a WRC2-ben 2023-ban nagy pozitívum volt, ez volt az első alkalom, hogy szinte az összes WRC futamon részt vehettem és kilométereket gyűjthettem. A Pumával teljesített két verseny sokat segített abban, hogy felkészüljek a 2024-es Rally1-es szezonra. Az M-Sport csapatban való munka is hihetetlenül hasznos volt, a WRC2-es és a Rally1-es csapatot egyazon struktúrán belül látod, így jó felkészülés a Rally1-re, hogy ismerősen és otthonosan érzem magam. Alig várom, hogy Monte-Carlóban indulhassak, és a 2024-es célom először is az lesz, hogy jó eredményeket érjek el, és versenyről versenyre növeljem a tempót, próbáljak meg nem hibázni, és csak szerezzek minél több tapasztalatot. Világbajnokok ellen versenyzünk, szóval nagy kihívás lesz, de már nagyon várom” – nyilatkozta Münster aki 2020-ban második volt a Rally Hungaryn.

„2024-ben az elmúlt 12 hónaphoz képest új és más megközelítést alkalmazunk. A fiatal tehetségeket segíteni és fejleszteni egy izgalmas útja a WRC-szezonnak, és mivel a legjobb pilóták közül többen nem a teljes bajnokságban versenyeznek, lehetőségünk van néhány jó és meglepő teljesítményre. Még mindig megvan minden összetevőnk ahhoz, hogy eredményeket érjünk el, és a csapat motiváltan vág neki újra néhány hét múlva, majdnem tiszta lappal abban a tekintetben, hogy mit érhetünk el. Adrien és Grégoire nagyszerű srácok, akikben nagy elszántság és motiváció van. Egy fiatal csapat nagy energiát tud teremteni, és ebből nagyszerű dolgok születhetnek, így alig várom, hogy újra elkezdjük a munkát mindannyiukkal, hogy megmutassuk, mit tudunk elérni” – mondta Richard Millener csapatfőnök.

Az M-Sport bejelentésével teljessé vált a jövő évi Rally1 mezőny, a Ford csapat két Pumája mellett a Hyundai és a Toyota már korábban bejelentett pilótáival.

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

 

Friss