2024. április 27. 16:07

KezdőlapWRCJuha Kankkunen bekerült a leghíresebb finn sportolók csarnokába

Juha Kankkunen bekerült a leghíresebb finn sportolók csarnokába

-

Juha Kankkunen komoly elismerésben részesült, miután Finnországban bekerült a leghíresebb sportolók csarnokába. 

Jövő csütörtökön négy egykori sportolóval bővül a leghíresebb finn sportolók csarnoka, Riitta Salin sprinter, Sami Hyypia labdarúgó és Mika Kohonen floorball játékos mellett Juha Kankkunen lett 2024-ben a kiválasztott. 

A 73 éves Riita Salin az 1974-es Római Európa-bajnokságon 400 m és 4×400 m váltóban arany, majd ezüstérmet szerzett. 

Az 50 éves Sami Hyypia labdarúgó karrierje 1989 és 2011 között tartott és játszott a holland Willem II, majd az angol Liverpool csapatában is, karrierjét pedig a német Leverkusenben fejezte be. 105-ször szerepelt a finn válogatottban. Edzői karrierje 2011-től kezdődött, kezdetben a finn válogatott asszisztense volt, majd a Leverkusen, az angol Brighton & Hove Albion, a svájci Zürich edzője volt. 2020-ban a finn Haka FC asszisztenseként dolgozott pár hónapon át. 

A 46 éves Mika Kohonent 5 alkalommal szavazták meg a világ legjobb floorball játékosának, négyszeres világbajnok, ötszörös vb második és kétszeres vb harmadik helyezett, a világbajnokság legjobb csapatába ötször választották be. Jelenleg a svéd szuperligában szereplő Storvreta IBK edzője. 

A 64 éves Juha Kankkunent kell legkevésbé bemutatni olvasóinknak, legjobb eredményei között 4 rally világbajnoki cím, egy második és 3 harmadik helyezés szerepel. 162 WRC futamon indult, 23 futamgyőzelmet és 75 dobogós eredményt ért el. Kankkunen volt az első rallyversenyző, akit negyedik vb címe után az év sportolójának választottak Finnországban. 

Friss