2024. május 03. 12:32

KezdőlapWRC20 éve írt történelmet Sébastien Loeb a Svéd Rallyn

20 éve írt történelmet Sébastien Loeb a Svéd Rallyn

-

2004-ben még csak hatalmas tehetségként tekintettek Sébastien Loebre, aki előtt sikeres jövő állhat. A Montén aratott győzelem még kevésbé számított meglepetésnek 20 éve, ellenben a Svéd Rallyval, ahol egy 52 éve tartó uralmat szakított meg.  

A Svéd Rallyn 2004 előtt borítékolható volt, hogy skandináv versenyző szerzi meg a győzelmet, hiszen egészen addig svéd, vagy finn versenyzők tudtak csak nyerni a havas WRC-futamon. 

Ennek megfelelően 2004-ben is inkább számított győzelemre esélyes versenyzőnek Marcus Grönholm, mint Sébastien Loeb, aki 2003-ban épphogy elveszítette a vb címet Petter Solberggel szemben, és aki elsősorban aszfalton volt első számú favorit. 

A 20 évvel ezelőtti Svéd Rallyn a papírformának megfelelően a Peugeot-os Marcus Grönholm kezdett az élen, azonban a harmadik szakaszon baleset miatt 53.8 másodperc hátrányba került, az élre pedig a Ford pilótája, Markko Martin állt, aki az első nap végén 23.3 másodperc előnnyel vezetett Sébastien Loeb előtt, míg a harmadik helyen Petter Solberg további 3.6 másodperc hátránnyal állt. 

Martin a második napon még tovább tudta növelni előnyét, azonban a szombati hatodik szakaszon eltalált egy sziklát autójával, ami a hóban bújt meg. Az eset miatt az észt versenyző 5 és fél perces hátrányba került, az élre pedig Sébastien Loeb állt 26.2 másodperccel megelőzve a nap során előrelépő Marcus Grönholmot. 

Loeb pedig ezt az előnyt már menedzselni tudta és az utolsó napon tovább is növelte, végül 46.4 másodperc előnnyel pedig meg is nyerte a havas versenyt. 

Ez a győzelem pedig egyike a legnagyobb sikereknek, hiszen a skandináv versenyzők 52 éves uralmát szakította meg a 30 éves citroenes pilóta.  

“Az egyetlen versenyzők voltunk, akik nem hibáztak az élen állva – idézte az AutoHebdo.fr oldal Sébastien Loeb verseny utáni szavait. – Örülök, hogy sikerült megőrizni a nyugalmam és közben még a tempónk is jó volt. Nem tudom, hogy ez lesz-e a legszebb győzelmem, de az biztos, hogy legendás siker. Nagyon fontos volt, hogy bizonyítsam, nem csak aszfaltos versenyen tudok győzni. Sikerült murván közelebb kerülnöm a riválisokhoz és 2003-ban Svédországban is jó tempót mutattunk, de a győzelem még jobb érzés.” 

“Seb most egy különleges eredményt ért el – mondta Guy Fréquelin, a Citroen Racing akkori vezetője a verseny után. – Nagyon büszke vagyok arra, hogy ezt az eredményt a Citroennel tudta elérni!” 

Loeb 2004. február 08-ai sikerén kívül, Petter Solberg 2005-ben, Sébastien Ogier 2013-ban, 2015-ben, 2016-ban, Thierry Neuville 2018-ban, Ott Tanak 2019-ben és 2023-ban, Elfyn Evans 2020-ban tudott a svéd versenyen nem skandináv versenyzőként nyerni.

Sébastien Loeb végül 2004-ben szerezte első vb címét, majd kilencig meg sem állt.

A verseny angol nyelvű összefoglalója itt tekinthető meg.

Friss