back to top
2024. május 09. 23:21

KezdőlapWRCKellemes emlékekkel megy a Toyota Svédországba - ötödik győzelmükért küzdenek

Kellemes emlékekkel megy a Toyota Svédországba – ötödik győzelmükért küzdenek

-

A TGR-WRT 2017-ben, fennállása második versenyén Svédországban szerezte meg első győzelmét, a mostani csapatfőnökkel, Jari-Matti Latvalával. A csapat eddigi hat versenyéből négyszer nyert Svédországban, és a 2024-es szezon második fordulójában is jó eredményre számít, miután az évet a múlt hónapban a Monte-Carloban elért dupla dobogóval kezdte.

Kalle Rovanperä a 2024-es WRC-programját a Svéd Rallyn kezdi meg, ahol korábban 2022-ben már győzelmet aratott. 

„Izgalmas, hogy egy olyan eseménnyel kezdjük a szezont, mint a Svéd Rally. Mindig is szerettem havon vezetni, és ez az egyik legjobb érzés, amit egy raliautóban átélhet az ember.Jó volt újra autóba ülni az elmúlt héten az Arctic Rallyn és a verseny előtti tesztünkön.Svédország a múltban jó verseny volt számunkra, de tavaly nem voltunk olyan erősek, ezért idén vissza akarunk vágni.Mivel ez az egyetlen forduló havon, nem könnyű megtalálni a tökéletes autóbeállítást, mivel csak néhány napot tesztelhetünk ilyen körülmények között.De azt hiszem, találtunk néhány hasznos dolgot a tesztjeinken, és jó irányba haladunk, úgyhogy már nagyon várom a rallyt” – mondta Rovanpera.

Fotó: Taneli Niinimäki / AKK

Elfyn Evans 2020-ban szerezte meg első győzelmét a csapattal Svédországban, most a Montén szerzett harmadik hely és a Lapland Rally győzelem után indul a Svéd Rallyn.

„A havon és jégen való vezetés egyedülálló dolog, és nagyon különleges eseménnyé teszi a Svéd Rallyt. A múltban jó teljesítményt nyújtottam ott, és azon dolgoztunk, hogy megpróbáljuk javítani az autóval kapcsolatos érzéseimet a tavalyi versenyhez képest. A finnországi futamunk nagyon hasznos volt, hogy Svédország előtt némi időt tölthettünk havon: így kipróbálhattunk néhány dolgot, és úgy gondolom, sikerült néhány jó lépést tennünk. A rally során a körülmények eléggé változhatnak, a gyorsaságikon második alkalommal felhordások lehetnek, és lesz a verseny egyik kulcsa. Másodiknak rajtolni, gyors versenyzőkkel a hátunk mögött nem lesz könnyű, de mint mindig, most is mindent megteszünk, és megpróbáljuk a legtöbbet kihozni a hétvégéből” – fogadkozott Evans.

Fotó: Taneli Niinimaki / AKK

A csapat harmadik autóját Takamoto Katsuta vezeti. A szezonnyitón elkövetett hibája után bizonyítana a japán versenyző.

“A Svéd Rally mindig izgalmas, és az egyik kedvenc versenyem a naptárban. A havon és jégen vezetést nagyon élvezem, mióta a TGR WRC Challenge programmal elkezdtem rallyzni Európában. Tavaly elég jó tempót mentem Svédországban, így remélem, hogy ismét jól tudunk teljesíteni, és szintén jó eredményt érhetünk el.Ez a verseny mindig nagy kihívás, és néhány gyors versenyző, köztük Kalle is mögöttünk rajtol, így nem lesz könnyű harcolni az első helyezésekért.De megpróbálom majd keményen nyomni és a maximumot kihozni magamból” – ígérte Katsuta.

Katsuta
Takamoto Katsuta – foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

A negyedik GR YARIS Rally1 HYBRID-et Lorenzo Bertelli vezeti majd a TGR-WRT ügyfélprogramjának részeként. A Svéd Rally az olasz versenyző egyik kedvence, ahol egy évvel ezelőtt debütált a csapattal.

A Monte Carlo Rally debütálást követően összesen hét GR Yaris Rally2-es indul a WRC2-ben Svédországban. Sami Pajari (Printsport) mellett Georg Linnamäe (RedGrey Team), Mikko Heikkilä (TGS), Roope Korhonen (Rautio Motorsport), Jan Solans (Teo Martín Motorsport), valamint a TGR WRC Challenge Program duója, Yuki Yamamoto és Hikaru Kogure szerepel a nevezési listán.

„A Montén jól kezdtük a szezont, és most már nagyon várjuk a Svéd Rallyt, amely egy kicsit olyan a csapatunk számára, mint egy hazai futam: itt szereztük meg első győzelmünket 2017-ben, és a téli körülmények ismerősek számunkra. Tavaly egy kicsit nehezebb volt, ezért idén nagyon igyekeztünk jól felkészülni, mert szeretnénk újra harcban lenni a győzelemért. Az Arctic Rallyn való részvétel a finnországi teszt mellett segített abban, hogy a lehető legjobban felkészüljünk. Kalle Svédországban kezdi a szezont, és igazán erős lehet egy ilyen versenyen, és a rajtpozíciója segíthet neki abban, hogy az élen harcoljon. Elfyn korábban már nyert Svédországban, és arra összpontosítottunk, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa olyan körülmények között, amelyekkel a rajtlista elején kell majd szembenéznie. Taka szintén erős tud lenni havon, és tavaly nagyon jó tempót diktált, így remélem, hogy ez egy jó verseny lesz minden versenyzőnk számára” – összegzett Jari-Matti Latvala.

Fotó: Taneli Niinimaki / AKK

Kalle Rovanpera Porsche Kupában indul a WRC mellett

Friss