2024. május 03. 16:05

KezdőlapWRCA Hyundai elismerte, hogy idén nem erősít a WRC2-ben

A Hyundai elismerte, hogy idén nem erősít a WRC2-ben

-

A Hyundai Rally2-es autójának erőtlenségéről már a Monte Carlo Rally után beszélt Nicolas Ciamin, a gyártó most részleteket is elárult a hamarosan érkező fejlesztési csomagról, és a jövőbeli terveikről.

A Hyundai tavasszal szeretné megszerezni az autó következő fejlesztésének FIA-homologizációját. A fejlesztések elsősorban a motorra összpontosítanak, mivel motorerőben van a legnagyobb lemaradásuk a riválisokhoz képest.

A gyártó nemrég kinevezett ügyfél-menedzsere, Benoît Nogier szerint a Hyundai továbbra is elkötelezett abban, hogy visszatérjen a Rally2 mezőnyének elejére.

„Azt tervezzük, hogy április 1-jén homologizálunk egy elég nagy evolúciót. A legnagyobb ebben a motor fejlesztése, elég jelentősen javítani fogunk a motor teljesítményén, hatékonyságán, nyomatékán” – mondta Nogier.

„Dolgozunk a megbízhatóságon is. Tavaly volt egy felfüggesztéssel kapcsolatos problémánk Finnországban Emil Lindholm autójával, ezt meg fogjuk oldani. Ezt a csomagot április 1-re tervezzük, addigra mindent be kell fejeznünk” – folytatta Nogier.

Fotó:: Nicolas Ciamin

A csapat azt tervezi, hogy nem áll le az autó későbbi fejlesztésével sem, de ezeknek az iránya csak akkor fog eldőlni, ha a vb Rally1 és Rally2 kategóriáinak jövője is megoldódik. Mivel az FIA WRC munkacsoportjának javaslatait február 28-án hallgatja meg a Motorsport Világtanács, nem kell sokat várniuk a döntésre.

„Azt hiszem, mindannyian arra várunk, hogy megtudjuk, merre tart a dolog, hogy mit fognak dönteni. A következőben újra öt jokerrel gazdálkodhatunk, tehát öt nagyobb dolgot változtathatunk, és mindegyiket egyszerre kell javasolnunk. Döntő fontosságú lesz a választás, amit meg kell majd hoznunk. Az biztos, hogy ha változik a kategória, ha változik a cél, az hatással lesz arra, hogy milyen jokereket fogunk választani” – részletezte a menedzser.

A francia Nogier új munakkörének egyik legfontosabb része a Hyundai Rally2 stratégiájának kidolgozása lesz. A 2024-ben a márka jelenléte a WRC2-ben csökkentett lesz, nem lesz gyári programjuk, csak a CHL Sport Auto (Emil Lindholmmal és Teemu Suninennel) kap részleges gyári támogatást.

„Ez azért van így, mert először is egy kicsit gazdálkodnunk kell a költségvetéssel és a célokat kell megvalósítanunk. Jelenleg úgy gondoljuk, hogy a WRC2-vel sokkal inkább nemzeti szinten volt a legjobb lehetőségünk, mint világszinten. Inkább dolgozunk egy kicsit az autón, fejlesztünk, és 2024-ben egy kicsit többet fektetünk be nemzeti szinten. A jelenlétünk országos szinten sokkal nagyobb lesz, mint tavaly, de ennek a figyelemnek következménye az, hogy nincs hivatalos csapatunk a WRC2-ben. Az biztos, hogy ha 100%-ig biztosak lennénk abban, hogy a WRC2-ben bajnoki címet tudunk szerezni, talán dmásképp döntünk. De dolgoznunk kell az autón, és egy kicsit javítanunk kell rajta, hogy újra a kategória élmezőnyébe kerüljünk a világbajnokságban, és ezzel fogunk foglalkozni 2024-ben” – indokolt Nogier.

A Hyundai erőforrásai amiatt is korlátozottak, mert a következő szezonra egy teljesen új Rally1-es autóval készülnek, aminek fejlesztése komoly erőforrásokat igényel.

Lindholm
Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

A Hyundai Motorsport kihívást indított ügyfelei számára

Friss