2024. április 28. 17:28

KezdőlapWRCHivatalos! A WMSC ülésén döntés született a jövőbeni WRC-autókról

Hivatalos! A WMSC ülésén döntés született a jövőbeni WRC-autókról

-

Az FIA bejelentette, hogy 2025-től olyan költséghatékony Rally1-es autók képezik a WRC csúcskategóriáját, melyekben nem lesz hibrid egység, az áraik is jelentősen csökkennek. 

A Motorsport Világtanács (WMSC) szerdai ülésén eldőlt a 2025-től használandó WRC-autók sorsa, a következő évtől olyan Rally1-es autók alkotják a WRC csúcskategóriáját, melyekben nem lesz hibrid egység, áruk pedig a jelenlegi 1 millió euró közeli árról 60 százalékkal csökken.

A WMSC az ülésen figyelembe vette az FIA által lebonyolított online szurkolói felmérést, valamint a gyártók által korábban tett javaslatokat.

A 2024-től a szabályok lehetővé teszik, hogy hibrid nélküli Rally1-es autókat lehessen használni, azonban a hibrid egység tömegét pótolni kell, és nem lehet velük gyártói pontokat szerezni, így az eddigi két versenyen nem indultak ilyen autók.

Fotó: Hyundai Motorsport

Az ülésen elfogadott 2025-től érvénybelépő sport – és technikai szabályzat júniusban kerül kihirdetésre.

“2025-ben és 2026-ban is Rally1-es autók alkotják majd a WRC csúcskategóriáját, azonban a teljesítményük és áruk csökkenni fog – áll az FIA közleményében. – “Ebbe beletartozik a hibrid egység eltávolítása, ahol a teljesítményt a teljes tömeg csökkenése kompenzálja, valamint a légkorlátozó és az aerodinamika csökkentése. A Rally2-es kategóriába tartozó autók változatlanok maradnak. Ugyanakkor a WRC-ben induló Rally2-es autók esetében megengedésre kerülnek nagyobb turbószűkítő, kipufogó használata, továbbá váltólapátos váltókart és nagyobb hátsó szárnyat lehet használni. Ennek célja, hogy csökkenjen a Rally1-es és Rally2-es autók közötti különbség.”

A 2025 utáni Rally1-es autók teljesítménye 330 lóerő lesz, a motor teljesítményét pedig referencia nyomatékgörbe szabályozza minden autó esetében. A motor és a váltó költségkorlátos lesz. Az új autók ára 400 ezer euró lesz maximálisan.”

Friss