2024. május 03. 09:33

KezdőlapF1Életmentő műtétet kell végrehajtani a rallyra váltó korábbi finn F1-es pilótán

Életmentő műtétet kell végrehajtani a rallyra váltó korábbi finn F1-es pilótán

-

Heikki Kovalainen betegség miatt nem állt rajthoz a Japán Rally Bajnokság szezonnyitó versenyén a hétvégén, a finn médiának a 42 éves versenyző részletesen is beszélt a rutinellenőrzésen kiderült problémáról. 

Mint arról beszámoltunk a Japán Rally Bajnokság utóbbi két szezonjának bajnoka, Heikki Kovalainen betegség miatt kihagyta a szezonnyitó Mikawawan Rallyt, melyet végül Takamoto Katsuta édesapja, Norihiko nyert meg. 

Kovalainen betegség miatt nem indult, Katsuta édesapja nyerte a japán szezonnyitót

Hétfő este a finn Iltalehte oldal közzétett egy interjút a 2008-as F1-es Magyar Nagydíj győztesével, melyből kiderült komoly egészségügyi problémát állapítottak meg az orvosok a 42 éves pilótánál. 

„Örökletes betegségem van, ami ellen nem tudtam semmit sem tenni – mondta Heikki Kovalainen. – Szerencse, hogy még időben kiderült a probléma, ami általában tünetmentes, amikor pedig már tünetet generál, akkor már késő.” 

A probléma pedig aortatágulat, amit nyitott szívműtéttel lehet kezelni. Kovalainen szerint a műtét során a legrosszabb is bekövetkezhet, azonban az operációt muszáj elvégezni, addig pedig semmilyen fizikai tevékenységet nem végezhet. A sikeres műtét után hónapokig tart majd a felépülés, így az idei szezonja valószínűleg befejeződött, még mielőtt elkezdődött volna. A finn versenyző idén már Rally2-es Toyotára váltotta volna korábbi Skodáját.

“Nagyon komoly projektem lett volna idén, szerettem volna ismét bajnoki címet szerezni Japánban, de aszfaltos WRC és ERC futamok is szerepeltek a tervek között. Ezt a programot azonban keresztülhúzta a betegség.” 

Kovalainen bízik benne, hogy a műtét után még tudja folytatni karrierjét, azonban, ha ez mégsem lenne lehetséges, akkor sem lesz csalódott, hiszen szép karriert tudhat magáénak. 

“Szeretném folytatni a karrierem a jövőben is, de ha ez még sem lesz lehetséges, akkor azt is elfogadom. Szép karrierem volt eddig is már.” 

Friss