2024. április 28. 20:22

KezdőlapF1Optimistán várja szívműtétjét az F1-es pilótából lett rallyversenyző

Optimistán várja szívműtétjét az F1-es pilótából lett rallyversenyző

-

Heikki Kovalainen november végén rutinellenőrzés során rossz hírt kapott az orvosoktól: aortatágulat alakult ki a szívénél. A 42 éves finn versenyzőn ezért nyitott szívműtétet kell végrehajtani, ami után azonban szeretne visszatérni a versenyzéshez. 

Heikki Kovalainen utoljára a Japán Rallyn állt rajthoz, ahol azonban november 18-án kiesett Skodája váltóproblémája miatt. A versennyel befejeződött tavalyi szezonja, majd pár nappal később elment arra a rutinellenőrzésre, amit minden évben megcsináltat. Az orvosa azonban azt javasolta, ezúttal legyen részletesebb a vizsgálat. 

“Tavaly a Japán Rally után elmentem arra az orvosi vizsgálatra, amit minden évben elvégeztetek – mondta Heikki Kovalainen a Dirtfishnek. – Most azonban kicsit részletesebb vizsgálatot terveztünk. Egy orvos barátom Helsinkiben azt javasolta, hogy mivel már régóta nem készültek felvételek a szerveimről, a nyakamról és a gerincemről, ezúttal csináljuk meg ezt is.” 

“Mióta befejeztem az F1-es karrierem, nem készíttettem részletes felvételeket, mert nem volt panaszom, és egy kicsit makacs is voltam. Az ember hajlamos azt hinni, hogy nincs probléma, amikor jól érzi magát. Mindenesetre az orvos barátom javasolt egy részletesebb vizsgálatot, mivel már 40 felett vagyok. Bizonyos vizsgálatokat minden évben el kell végeztetni a jogosítvány miatt is, amiben vérvizsgálat is szerepel, de idén kicsit nagyobb vizsgálatot terveztünk.” 

“Amikor elvégeztük a szívultrahangot, azonnal problémára gyanakodott az orvos. A kardiológus azonnal CT-vizsgálatot rendelt el a pontosabb eredmény miatt. Amikor ennek az eredménye meglett, kiderült, hogy probléma van.” 

Heikki Kovalainen, Lotus, 2013, USA Nagydíj
Kovalainen a 2013-as szezon utolsó két futamán, a Lotus beugrójaként versenyzett utoljára az F1-ben, ralizni pedig 2016-ban kezdett / Fotó: Pirelli

Kovalainennél aneurizmát diagnosztizáltak a felszálló aortában, ami az aortagyök kóros kidudorodását és gyengülését jelenti azon a területen, ahol a vér elhagyja a szívet és elindul a keringési rendszer többi része felé. 

“A probléma már azon a szinten van, hogy kisebb veszélyt jelent számomra. Ha elreped az aorta, nem azonnal következik be halál, de igen kevés esély marad a túlélésre. Az orvos azt mondta, most lassítanunk kell az életeden, sakkozhat és golfozhatsz, de mással nagyon vigyázz. Nyilvánvalóan sokkolt a betegség kiderülése. November vége óta csak az jár a fejemben, hogy miként lehet ezt a problémát megoldani. Sok különböző szakemberrel beszéltem, elmentem Tokióban is egy sebészhez, valamint Finnországban is beszéltem szakemberekkel, nagyjából 10 emberrel konzultáltam. Mindenkinek volt egy véleménye, de végső soron arra jutottunk, hogy meg kell oldani a problémát, mert egy hétköznapi baleset során is megrepedhet az aorta.” 

“Igazából műtét nélkül is folytatni lehetne az életet, de nem versenyezhetnék tovább és semmi olyat nem végezhetnék, ami során emelkedik a pulzusszám és a vérnyomás. Ezért úgy döntöttem, hogy vállalok egy kis kockázatot annak érdekében, hogy visszatérhessek a normális élethez. Azt, hogy képes leszek-e visszatérni a rallyzáshoz is, az idő dönti el. Az esélyek mellettem állnak, a kilátások jól néznek ki. 95-96% az esélye a sikeres műtétnek, ugyanakkor még mindig van egy kisebb kockázat, ami azt is jelentheti, hogy a műtőasztalon maradok. De ennyi kockázat az élet bármilyen területén fennáll, különösen, amikor a fák között versenyzek. Valami bármelyik pillanatban adódhat. A műtét utáni szövődmények kockázata igen alacsony, nem érzem nagy kockázatnak én sem. Sosem voltam hajlandó nagy kockázatot vállalni, igyekeztem mindent kontrollálni és átgondolni.” 

Embed from Getty Images

A 2008-as Magyar Nagydíj dobogóján

A 2008-as F1-es Magyar Nagydíj győztesének műtétjéről még nem született végső döntés. 

“Még nem hoztunk végső döntést a műtétről, de hajlandó vagyok elvégeztetni. És utána szeretnék minél előbb felépülni. A gyógyulás a betegen múlik és úgy érzem, hogy elég fitt vagyok és jól érzem magam ahhoz, hogy minél előbb felépüljek. A műtét során ki kell nyitni a mellkast, majd egy pillanatra leállítják a szívet, ezért ez egy nagy műtétnek számít. De az orvosok nagyon lazán beszélnek róla, úgy, mintha mindennap végeznének ilyen beavatkozást.” 

“Egylőre még nincs vészhelyzet, műtét nélkül is tudnék élni, viszont mivel úgy tűnik, hogy ez a betegség a génjeimben van, és a családban már volt hasonló eset, hajlok a műtétre. A következő 5-10 év során valószínűleg úgy is meg kellene csinálni a műtétet. Tehát miért is ne tegyük meg most, amikor még fitt és jól vagyok.” 

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

A 42 éves finn pilóta a műtét után szeretne visszatérni a versenyzéshez. 

“Továbbra is szeretem a rallyt és ez a szenvedélyem, szóval azon is gondolkozom, hogy a műtét után folytatom a versenyzést. Jelenleg azonban nem a versenyzés a legfontosabb. Az orvosok kissé pesszimisták a gyógyulás hosszát illetően, úgy gondolják, hogy hosszabb időt is igénybe vehet, és azt hangsúlyozzák, hogy a felépülési időszakot nyugodtan kell végigvárnom. Az agyam azonban valószínűleg majd a felépülési időszak felgyorsítását szeretné. Ezek azonban komoly dolgok és jól tudom, hogy nem szabad siettetni, mert akkor nagyobb problémák is felléphetnek.” 

Kovalainent várhatóan áprilisban megműtik, de már az idei Japán Rallyn indulna, azonban valószínűbb, hogy csak 2025-ben tudja folytatni a versenyzést, akkor azonban már a Finn Rallyn is rajthoz állna. 

“Néha arra gondolok, hogy milyen jó lenne már a Japán Rallyn indulni. Ugyanakkor az orvos azt mondta, ne gondolkozzak azon, hogy ott indulok, de 2025-ben lehet esély a visszatérésre. A Forma 1-es karrierem óta nagyon sok támogatást kapok Finnországból, ahol nagyon népszerű a motorsport, ezért szeretnék jövőre már a Finn Rallyn is versenyezni. Azzal azonban tisztában vagyok, hogy nagy eredményre nem számíthatnék, inkább csak a célba érés lehet a cél. A pályák nagyon gyorsak és egy kis hiba is nagyon sokba kerülhet.” 

Friss