2024. április 27. 08:36

KezdőlapWRCA jelenlegi információk alapján ezek a versenyek lehetnek WRC-futamok 2025-ben

A jelenlegi információk alapján ezek a versenyek lehetnek WRC-futamok 2025-ben

-

Az már biztos, hogy 2025-ben új verseny, a Kanári-szigetek Rally a WRC-naptárba kerül, azonban a 2024-es versenyek között is vannak olyan, melyek biztosan vb futamnak adhatnak helyet jövőre is, míg mások kikerülhetnek a WRC-ből. 

Fotó: Hyundai Motorsport

A biztos versenyek
Svéd Rally: A havas verseny szervezői 2027-ig érvényes szerződéssel rendelkeznek.
Kanári-szigetek Rally: Hétfőn hivatalosan is bejelentésre került, hogy 2025-ben és 2026-ban a WRC-naptárban kap helyet.

Fotó: Toyota Gazoo Racing

Szafari Rally: 2021-ben Kenya elnöke, Uhuru Kenyatta ötéves szerződést jelentett be, ami 2026-ban jár le.
Szardínia Rally: Az olasz verseny szervezői és a WRC Promóter 2022 végén három éves szerződést írt alá, így 2025-ben még biztosan a naptár része lesz.
Finn Rally: A WRC-történelme során még minden évben tartottak finn versenyt is, a jelenlegi szerződés 2026-ban jár le.
Akropolisz Rally: 2023 februárjában a görög szervezők kétéves szerződést írtak alá, így 2025-ben is lesz még verseny. 

Fotó: Hyundai Motorsport

Versenyek, melyek szerződése 2024-ben jár le 
Monte-Carlo: A hercegség szerződése lejárt, azonban a versenyszervezők és a WRC Promóter is szeretné, ha a legendás rally a naptárban maradna, ezért jó eséllyel a szerződés meg lesz újítva.
Horvát Rally: A WRC Promóter már tavaly arról beszélt, hogy folyamatban van egy többéves megállapodás aláírása a horvát szervezőkkel, azonban erre még nem került sor, a jelenlegi szerződés pedig idén jár le.

Fotó: Toyota Gazoo Racing

Portugál Rally: A jelenlegi szerződés idén jár le, azonban további egy évvel meghosszabbítható.
Lengyel Rally: 2017 után került be a 2024-es WRC-naptárba, és helye nincs biztosítva a 2025-ös naptárban.
Lett Rally: A Lengyel Rallyhoz hasonló helyzetben van, helye nincs biztosítva a 2025-ös vb naptárban

Fotó: Toyota Gazoo Racing

Chile Rally: A verseny szervezői korábban két éves szerződést kötöttek a WRC Promóterrel, mely idén jár le. A WRC Promóter korábban arról beszélt, hogy a szerződés 2027-ig meghosszabbítható lenne, erre azonban még nem került sor. A chilei futam jövője függ az Argentin Rally visszatérésétől is.
Közép-Európa Rally: Szerződése 2024-ben jár le, és nem biztos, hogy meg lesz hosszabbítva. A három országban zajló verseny helyzetét nehezíti, hogy az idei rendezvény időpontját már módosítani kellett, mivel a passaui szervizpark nem lett volna használható az eredeti időpontban.
Japán Rally: Az ázsiai verseny szerződésének meghosszabbítására igen jó az esély, amit az is jól mutat, hogy a koronavírus járvány idején kétszer is törölni kellett a versenyt, azonban a WRC Promóter továbbra is kitartott a verseny mellett. A japán verseny helyzetét tovább erősíti, hogy a Toyota is támogatja a rendezvényt. 

Fotó: Hyundai Motorsport

Versenyek, melyek a jövőben WRC-naptárba kerülhetnek 
Írország: Az Ír Rally szervezőinek, ha sikerül előteremteni a 15 millió eurós támogatást, akkor 3 évre a WRC-naptárba kerülhet az aszfaltos rally.
Paraguay: A dél-amerikai országnak egyelőre nincs kandidáló rendezvénye, így leghamarabb 2026-ban kerülhet a vb naptárba.
Argentína: Argentína Paraguayhoz és Chiléhez hasonlóan tárgyal 2025-ös WRC-futam rendezésről, jó eséllyel a három országból kettő bekerülhet a naptárba már jövőre. A WRC Promóter korábban arról beszélt, hogy szeretné, ha visszatérne Argentína.
Szaúd-Arábia: Évek óta tervezi a WRC Promóter közel-keleti verseny naptárba tételét, erre továbbra is van esély, bár még semmi sem dőlt el.

Fotó: Toyota Gazoo Racing

Mexikó: A Mexikó Rally szervezői idén is sikerrel rendezték meg a Nemzetek Rallyját, visszatérésére pedig akár sor is kerülhet 2025-ben, Írországhoz hasonlóan itt is az anyagiháttér előteremtésén múlik a siker.
Indonézia: Bambang Soesatyo, az Indonéz Motorsport Szövetség elnöke tavaly arról beszélt, szeretné, ha 2025-ben WRC-futamot rendezhetnének, ami érdekében megbeszélések is zajlottak a WRC Promóterrel, de komolyabb előrelépés nem történt.
Egyesült Államok: Az USA Rally létrehozására jó esély van, azonban leghamarabb 2026-ban valósulhat meg.

Fotó: Hyundai Motorsport

Forrás: Dirtfish.com

Friss