2024. április 27. 09:33

KezdőlapTEREPRALLY75 éves korában elhunyt a WRC-futam és Dakar győztes, Kenjiro Shinozuka

75 éves korában elhunyt a WRC-futam és Dakar győztes, Kenjiro Shinozuka

-

Hosszú betegség után, 75 éves korában hétfőn elhunyt Kenjiro Shinozuka, minden idők legeredményesebb japán pilótája, aki WRC-futamokat és Dakart is tudott nyerni. 

Kenjiro Shinozuka 1948. november 20-án, Tokióban született, első nagy sikerét 40 évesen a Mitsubishi versenyzőjeként érte el, amikor megnyerte az Ázsia-Óceánia Rally Bajnokságot (APRC) a litván Fred Gocentas navigálásával egy Galant VR-4es autóval. 

Fotó: Reddit.com

1991-ben első japán versenyzőként WRC-futamot tudott nyerni, amikor a brit John Meadows navigálásával az első helyet szerezte meg az Elefántcsontpart Rallyn ugyancsak Mitsubishi Galanttal. A verseny nehézségét jól mutatja, hogy 2 óra 8 perc és 48 másodperc előnnyel tudott Shinozuka nyerni márkatársa, a francia Patrick Tauziac és Claude Papin előtt. Egy évvel később ugyancsak megnyerte ezt a versenyt a japán pilóta és brit navigátora, ekkor a második helyen Bruno Thiry és Stéphane Prévot zárt Opel Kadett GSI-vel, 1:23:18 óra hátránnyal. 

Shinozuka karrierje során 20 WRC-futamon indult, két győzelme mellett még egy második eredményt tudott elérni az 1994-es Szafari Rallyn, ekkor már Mitsubishi Lancer Evo I-gyel. 

A japán márkával való együttműködése azonban a tereprallyra is kiterjedt, 1987-ben harmadik, majd egy évvel később, valamint 1992-ben és 1995-ben második lett a Dakaron, 1997-ben azonban itt is nyerni tudott, így az első japán versenyző lett, aki képes volt WRC-futamot és Dakart is nyerni.  

Fotó: pinterest.jp

Shinozuka 1998-ban egy második, míg 2002-ben egy harmadik helyezéssel folytatta Dakar karrierjét, majd véget vetett a Mitsubishivel való együtt működésének és 2003-ban Ari Vatanennel csatlakozott a Nissan csapatához, azonban a 21 évvel ezelőtti Dakar csúnya balesettel zárult Shinozuka és navigátora, Thierry Delli-Zotti számára, amikor egy homokdűnén próbáltak átkelni. A japán versenyző a baleset során kómába esett, de túl élte életveszélyes sérüléseit, majd 2004-ben ismét indult a Dakaron. Végül 2007-ben vett részt utoljára a legnehezebb tereprally versenyen, amit az 59. helyen zárt. 

74 évesen bekerült a Japán Motorsport Hírességek Csarnokába, tavaly pedig a WRC biztonsági csapatának tagjaként dolgozott a Japán Rallyn. 

Friss