2024. április 27. 12:54

KezdőlapWRCValóban nagy szükség lehet a snorkelekre a Szafari Rallyn 

Valóban nagy szükség lehet a snorkelekre a Szafari Rallyn 

-

A régi Szafari Rallykon elengedhetetlen kellék volt az autókon a snorkel, és azzal, hogy idén visszatér a kenyai verseny a húsvéti időszakra, ismét komoly szükség lehet rájuk. 

Jelen állás szerint pénteken és vasárnap is igen jó esély lehet esőre a Szafari Rallyn, de szombaton sem kizárt csapadék. 

Ilyen körülmények között pedig nagyon nehéz dolguk lehet a versenyzőknek a hatalmas sárban és víztócsákban. 

Így néznek ki a snorkelek a Rally1-es autókon

A régi Szafari Rallykon elengedhetetlen volt a snorkel az autókon, ami meggátolta a por vagy a víz bejutását a járművek motorterébe, azonban a kenyai verseny modernkori visszatérésekor ezekre már nem volt szükség, mert a júniusi időszakban már jóval kisebb esély volt csapadékra az afrikai országban. 

Idén azonban a verseny visszatér a húsvéti időszakra, ezáltal pedig már eleve nőtt a csapadék esélye, ezért az FIA az idei évtől ismét engedélyezte a snorkelek használatát a Rally1-es autók esetében is (A Rally2-es autók eddig is használhatták). 

Visszatér a hagyományokhoz a 19 szakaszból álló Szafari Rally 2024-ben

Adrien Fourmaux szerint izgalmas és kalandokkal teli verseny lehet az idei Szafari Rally. 

“Jelenleg az esős időszak kellős közepén jár Kenya, így arra lehet számítani, hogy ahol eddig fesh-fesh volt, ott hatalmas sár lesz – mondta az M-Sport francia versenyzője a Motorsport.com oldalnak. – Mivel idén más lehet az időjárás, mint a modern kor korábbi kenyai versenyein, igazán teljesen új lehet mindenkinek a rendezvény. Nagyon sok tócsa lehet az utakon, a sár mennyisége is hasonlíthat a régi Szafari Rallykon látotthoz. Elképzelhető, hogy autók fognak elakadni az utakon.” 

“A saras részeken való átkelésnél is nagyon okosnak kell lenni. Meglehet próbálni nagy gázzal átkelni egy-egy saras területes, de ha a sárban szikla bújik meg, máris vége a versenyednek. Szerintem a snorkelekre nagy szükség lesz, de korábban a fesh-fesh miatt is kellettek volna.” 

Még másfél hét van a versenyig, meglátjuk, miként5 alakul az időjárás Kenyában.

Friss