2024. április 21. 09:39

KezdőlapWRCRovanpera másodszor nyert Kenyában, Neuville növelte előnyét a vb-n

Rovanpera másodszor nyert Kenyában, Neuville növelte előnyét a vb-n

-

Kalle Rovanpera kitűnő, már-már hiba nélküli versenyzéssel nyerte 2022 után a Szafari Rallyt, és ő szerezte a legtöbb pontot is, míg Thierry Neuville növelte előnyét a bajnokságban.

Amíg a Szafari Rally első napján inkább csak a Hyundai,  

Rovanpera és a Toyota dominált, a Hyundai szenvedett pénteken a Szafari Rallyn

addig a második napon szinte mindenki komoly problémával szembesült. 

Rovanperát is utolérte a probléma, de így is vezet a Szafari Rally záró napja előtt

Ez alól szinte csak Kalle Rovanpera volt kivétel, aki csak a szombati záró szakasz végén szerzett lassú defektet, ekkorra azonban már akkora előnye volt, hogy ez bőven belefért. 

Vasárnap a kétszeres világbajnok csak pozíciójának tartására törekedett, amit illetően sikerrel is járt, így 2022 után ismét nyerni tudott a kenyai versenyen, és idei első sikerét szerezte. A finn versenyző a Power Stage-en elért negyedik helyének köszönhetően a versenyen a legtöbb pontot gyűjtötte.

A második helyen Takamoto Katsuta zárt, így a Toyota kettős győzelmet aratott, míg a harmadik helyen Adrien Fourmaux ért célba, aki sorozatban másodszor végzett dobogós helyen. 

A záró nap értékelését a korábban komolyabb problémákkal szembesülő versenyzők próbálták megnyerni, ami végül Ott Tanaknak sikerült, míg Thierry Neuville úgy lett a második, hogy a nap első körének utolsó szakaszán, ahol futam végén a Power Stage-et tartották, megsérült a Hyundai felfüggesztése, azonban miután Elfyn Evans kissé óvatosan vezetett és az utolsó előtti szakaszon defektet szedett össze, a belga versenyző lett a második vasárnap.  Így a Hyundai a záró napon tudott kettős sikert elérni. A koreai gyártó a Power Stage-en is a leggyorsabb volt, ott Neuville, Tanak, Lappi volt a sorrend.

A legtöbb pontot a versenyen tehát Kalle Rovanpera gyűjtötte, aki egy ponttal szerzett többet, mint Thierry Neuville. Érdekesség, hogy Esapekka lappi és Kalle Rovanpera az utolsó napon azonos eredményt ért el, azonban a napi hetedik helyért járó 1 pontot a Hyundai versenyzője kapta.

A világbajnokságot Thierry Neuville továbbra is vezeti és előnyét 6 pontra növelte Elfyn Evans előtt, míg a harmadik helyen az idén eddig kiváló szereplő Adrien Fourmaux 21 pont hátránnyal áll. Ott Tanak három problémás versenyt követően 34 pont hátránnyal a negyedik.

A gyártók között a Toyota négy ponttal előzi meg a Hyundait, a harmadik helyen az M-Sport áll.

A WRC2-ben Gus Greensmith győzelemmel kezdte idei szezonját, azonban a bajnokságot a második helyen záró Oliver Solberg vezeti,

A WRC szezon három hét múlva Horvátországban folytatódik.

Szafari Rally, nem hivatalos végeredmény
1 #69 Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen (FIN) Toyota GR Yaris Rally1 3:36:04.0
2 #18 Takamoto Katsuta – Aaron Johnston (JPN – IRL) Toyota GR Yaris Rally1 +1:37.8
3 #16 Adrien Fourmaux – Alexandre Coria (FRA) Ford Puma Rally1 +2:25.1
4 #33 Elfyn Evans – Scott Martin (GBR) Toyota GR Yaris Rally1 +4:20.2
5 #11 Thierry Neuville – Martijn Wydaeghe (BEL) Hyundai I20 N Rally1 +10:17.5
6 #22 Gus Greensmith – Jonas Anderson (GBR – SWE) Skoda Fabia RS Rally2 +18:05.4
7 #20 Oliver Solberg – Elliott Edmondson (SWE – GBR) Skoda Fabia RS Rally2 +19:28.5
8 #8 Ott Tanak – Martin jarveoja (EST) Hyundai i20 N Rally1 +21:02.0 (0:50)
9 #19 Jourdan Serderidis – Frederic Miclotte (GRE – BEL) Ford Puma Rally1 +26:13.3 (0:40)
10 #23 Kajetan Kajetanowicz – Maciej Szczepaniak (POL) Skoda Fabia RS Rally2 +26:34.4

További eredmények


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss