2024. április 29. 23:46

KezdőlapWRCTanak: A WRC jövőbeni tervei biztonsági kérdéseket vetnek fel

Tanak: A WRC jövőbeni tervei biztonsági kérdéseket vetnek fel

-

Ott Tanak szerint azzal, hogy a Rally2-es autókat a jövőben Rally1 kittel lehet ellátni, csökken a biztonság ezekben az autókban. 

Cyril Abitenoul 

Abiteboul először mondta el véleményét a WRC tervezett változtatásairól, és nem köntörfalazott

és Thierry Neuville kritikája után Ott Tanak is megszólalt a WRC jövőjével kapcsolatban. 

“Az FIA által februárban bejelentett változtatások nehéz helyzetbe hoztak sok embert – mondta Ott Tanak a Dirtfishnek. – Nagyon komoly változások lesznek 2025-től, azonban a végleges szabályok még nem születtek meg. Azt hiszem, ez a helyzet jól megmutatja, hogy a WRC nincs irányítás alatt. Évről évre véletlenszerű döntések születnek, nincs valódi elképzelés, hogy hova is szeretnénk elérni. Az ilyen dolgok nagyon aggasztóak.” 

“A WRC jelenleg nem áll jól és nagyon kevés csapat van, mely még életben tartja ezt a sportágat. A WRC Munka Csoport ezeket a döntéseket megfontolás nélkül hozta meg, és nem vitatták meg ezzel a kevés csapattal sem. A hibrid rendszerrel kapcsolatban megszületett korábban az a döntés, mely szerint 2026 végéig marad érvényben. Mindenki erre készült.” 

A WMSC ülésén született rallysportot érintő összes döntés egy helyen

Tanak szerint az, hogy 2025-től a Rally2-es autók Rally1-es kittet használhatnak, komoly biztonsági kérdést vet fel. 

“Csökkentjük azon Rally1-es autók teljesítményét, melyek alváza és bukócső rendszere már jól ki lett dolgozva a védelem terén. Nagyobb teljesítményt adunk a Rally2-es autóknak, ahol ez a védelem nincs kidolgozva. Nagyon meglepett, hogy a döntést hozó személyek vállalják a felelősséget ezért. A rallysport mindig is a kockázatról szólt, de meglep, hogy amikor évek óta a biztonságról beszél mindenki, akkor ilyen döntés születik.” 

Neuville után Tanak is a megfelelő promóció hiányát emelte ki, többet szeretne tudni arról a csoportról, melyet az FIA a promóció érdekében hoz létre. 

“Soha nem hallottam az FIA promócióért felelős csoportjáról. A promóció növelését ugyanakkor már régóta szorgalmazzuk. Ez egy különleges sport, de sajnos csak kevesen ismerik. Hatalmas a rajongótábora, de akik jelenleg kijárnak a versenyekre, évek óta teszik és mindig is ezt fogják tenni. Azonban el kell juttatni ezt a sportot olyan emberekhez is, akik még keveset tudnak róla. Ez a téma már régóta terítéken van. De miként is fogjuk ezt csinálni? Ezt nehéz most kitalálni.” 

Friss