2024. május 04. 20:43

KezdőlapWRCAz FIA nem áll háborúban a WRC gyártóival a 2025-ös szabálytervezet miatt

Az FIA nem áll háborúban a WRC gyártóival a 2025-ös szabálytervezet miatt

-

A februári Motorsport Világtanács után derült ki, hogy 2025-től komoly műszaki szabályváltozást tervez az FIA a WRC-ben, a tervek pedig komoly megütközést váltottak ki a WRC gyártóiból, akik a Horvát Rally előtt közös levélben kérték a szabályváltozás elhalasztását. 

Februárban komoly változtatások bevezetését jelentette be az FIA a Motorsport Világtanács (WMSC) ülése után 2025-től, azonban erről nem történt egyeztetés a WRC gyártóival, akik közös levélben kérik az FIA-t, hogy a változtatásokat halassza el és 2027-ig ne lépjenek azok életbe, mivel eredetileg eddig tartana a mostani Rally1-es autók korszaka és 2025-ig igen kevés idő lenne a Rally1-es autók műszaki változtatásainak teszteléséhez. 

A WMSC ülésén született rallysportot érintő összes döntés egy helyen

Április elején kétnapos megbeszélést tartott a WRC Bizottság Genfben, ami után az FIA biztosabb lett abban, hogy a felek közelebb kerültek a kompromisszumhoz. A kidolgozott 2025-ös szabályokat a WRC Bizottságnak májusban kell átadnia a WMSC-nek, ami a júniusi ülésen hagyja jóvá. 

“Jelenleg nem látom túl messzinek a kompromisszum létrejöttét a WRC gyártóival – mondta Andrew Wheatley, az FIA rally igazgatója a Motorsport.com oldalnak a Horvát Rallyn. – Júniusban jön a WMSC következő ülése, ami előtt hat héttel kell benyújtanunk az előkészített terveket. Most ezek előkészítése zajlik és folyamatosan tárgyalunk a gyártókkal. A genfi megbeszélés jól sikerült. Megértettük, hogy a gyártók nem szeretnének semmilyen változást. Azonban szeretnénk kompromisszumra jutni velük és most minden részlet ismert minden fél számára, tudjuk, hogy mi az a cél, melyhez szeretnénk elérni.” 

Wheatley azt is elárulta, hogy miért szeretne az FIA kétéves átmeneti időszakot 2025-be és 2026-ban, és miért nem csak 2027-ben történne változás. 

“Három ok miatt tervezünk változtatni már 2025-től. Az egyik, hogy a Pirelli nem hosszabbított a WRC-vel gumibeszállítóként, a második, hogy a versenyzők közül néhányan nem szeretnének teljes évben versenyezni, a harmadik ok pedig a Ford jelenléte vagy nem jelenléte . Időközben azonban jött egy negyedik tényező is, mégpedig a Hyundai WRC-programjának folytatása, ami alapvető változást jelentene a további megbeszélésekben.” 

A Hyundai a pletykák szerint gondolkozik a WRC-program befejezésén és az F1-be lépésen. 

A WRC Bizottság április 26-án ülésezik legközelebb. 

Friss