back to top
2024. május 09. 07:42

KezdőlapWRCA szimulátorból jutott el a JWRC élére Romet Jürgenson

A szimulátorból jutott el a JWRC élére Romet Jürgenson

-

Két futam után az az észt Romet Jürgenson vezeti a JWRC pontversenyét, aki tavaly egyike volt a FIA Rally Star program nyerteseinek. 

Romet Jürgenson karrierjét még motocross versenyeken kezdte, majd nagyjából 14 évesen nagybátyján keresztül megismerte a rallysportot is és azonnal megszerette. Az észt versenyző később hazájának motorsport szövetsége által amatőr versenyzők számára indított sorozatban kezdett el rallyzni. 

Onnan azonban nem tudott továbblépni, miután nem sikerült előteremtenie hozzá az anyagi hátteret. Már csaknem feladta reményét, hogy valaha is magasabb színvonalú bajnokságban indulhat, amikor meglátta az FIA akkori rally igazgatójának, Yves Mattonnak twitter üzenetét, benne a felhívást a FIA Rally Star programra, melyre azonnal jelentkezett. 

A programban eleinte szimulátoron keresztül lehetett részt venni, majd onnan eljutott a döntőbe, ahol már cross gokartokkal mérhették össze tudásukat a versenyzők egymás ellen. A 2022 januári döntőben 88 versenyzőből Jürgenson került ki győztesen, így 2023-ban hat ERT futamra kapott lehetőséget Ford Fiesta Rally3-mal, melynek költségeit az FIA biztosította. A szereplés itt is olyan jól sikerült a fiatal észt versenyzőnek, hogy a FIA Rally Star programból egyenesen a Junior WRC-be léphetett idén. 

A 24 éves versenyző pedig már két verseny után megmutatta tehetségét a világbajnokságon is, hiszen Svédországban még második helyen zárt a svéd Mille Johansson mögött, majd Horvátországban domináns győzelmet aratott a Rally3-as Forddal. 

“Igen jól indult eddig a JWRC-szezon, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy honnan jutottam el a sorozatba – mondta Jürgenson az észt ERR rádiónak. – Igazán büszke lehet az a versenyző, aki már az első JWRC-szezonjának elején képes jó eredményeket elérni. Ugyanakkor reálisan értékelem az eddigi eredményeket. A JWRC-mezőny szintje nem olyan kiegyensúlyozott, mint a WRC2-é, ugyanakkor közel 20 versenyző indul egy rallyn közel azonos autókkal. A versenyek során eddig nagy csaták alakultak ki a sok autónak köszönhetően. Ugyanakkor az első igazán profi kategória a WRC2.” 

“Már Svédországban kiderült, hogy a tempóm alapján a legjobb háromban tudok csatázni, ezért a Horvát Rallyn az volt a célom, hogy minden szakaszon a legjobb három időt érjem el. A következő verseny a Szardínia Rally lesz, ami teljesen új lesz, hiszen Horvátországban már tavaly is indultam.” 

A FIA Rally Star győzteseinek két évig a nemzetközi szövetség állja a versenyköltségeit a JWRC-ben, azonban, ha már idén megnyerné Jürgensson a bajnokságot, felléphetne a WRC2-be, ahol ugyancsak négy versenyt díjmentesen teljesíthetne. 

“A JWRC-ből indulás jó alapot biztosít egy komoly karrier elindításához, innen a legjobb versenyző feljebb is tud lépni, ahhoz azonban, hogy a legjobb légy, szerencsére is szükséged van.” 

Két futam után az észt versenyző 22 ponttal vezeti a JWRC-bajnokságot a Horvát Rallyt kihagyó Johansson előtt, míg a harmadik helyen az ausztrál Gill Taylor áll 30 pont hátránnyal, aki ugyancsak a FIA Rally Star programból jutott tovább. 

Friss