back to top
2024. május 10. 22:53

KezdőlapWRCPajari: A Rally2-es Toyota már most sokat fejlődött

Pajari: A Rally2-es Toyota már most sokat fejlődött

-

Sami Pajari a harmadik helyen végzett a Rally2-es autók mezőnyében a Horvát Rallyn, köszönhetően annak, hogy a Toyota sokat fejlesztett a Rally2-es autón a Monte után. 

Sami Pajari legjobb toyotás versenyzőként még csak az ötödik helyen kezdte a Montén az idei szezonját, ekkor azonban még nem regisztrált a WRC2-es értékelésbe, így a bajnoki szereplést csak Svédországban nyitotta meg, ahol Oliver Solberg mögött a második lett. 

A Montén még sokat panaszkodott szinte minden Rally2-es Toyotával induló versenyző arra, hogy mennyire nem jól vezethető az autó aszfalton. 

A Horvát Rallyn azonban már a harmadik helyet szerezte meg a 21 éves finn versenyző a Rally2-es autók között, ahol ismét csak nem regisztrált a WRC2-be. 

Pajari szerint ez az eredmény a Toyota fejlesztéseinek volt köszönhető. 

“Minden autóról elmondható, hogy az első verseny után finomításra van szüksége – mondta a finn versenyző a Dirtfishnek. – Svédországban látszott, hogy laza talajon jobban működik az autó és meg is lett a második hely. A Horvát Rallyn pedig bebizonyosodott, hogy a Toyota jó munkát végzett az autó aszfalton teljesítményét illetően is. Sokkal jobb volt az én és az autó tempója is, mint a Montén. Most nagyon elégedett vagyok az eredménnyel, mert Horvátországban nagyon versenyképes volt az első öt helyen végző páros és mi is itt tudtunk zárni. Összességében kellemes meglepetés volt az autó, mert szakaszokat tudtunk nyerni és a harmadik hely is több volt, mint amire számítottam.” 

Pajari szerint főként az autó tapadása javult kanyarokban és féktávokon koszos körülmények között. 

“Azt hiszem, korábban olyan helyeken volt problémánk, ahol alacsony volt a tapadás. Mivel Horvátországban csak ilyen pályák voltak, muszáj volt jó teljesítményt nyújtani ilyen körülmények között is. Az autó nagyon jól viselkedett.” 

Kilenc Rally1-es autó indul a Portugál Rallyn, hatalmas csata várható a WRC2-ben

Az autóval azonban továbbra sem sikerült abszolút versenyt nyerni FIA versenyen, ahol erre a legnagyobb esély a V-Híd Rally Hungary ERC-futamon mutatkozott, azonban végül Mikko Heikkila és Martins Sesks sem ért célba Veszprémben. 

“Eddig csak nagyon keveset vezettem murván az autót, de az első benyomások kellemesek voltak, ezért bízom benne, hogy Portugáliában versenyképesek tudunk lenni. Sok jó versenyző is ezen a rallyn kezdi a szezonját, ezért a verseny nagyon-nagyon kemény lesz, de bízom benne, hogy legalább a dobogós helyezést sikerül elérni.” 

Friss