back to top
2024. május 16. 21:47

KezdőlapWRCA Toyota aggódik a 2025-ös szabályok szerint épített autó miatt

A Toyota aggódik a 2025-ös szabályok szerint épített autó miatt

-

A Toyota a Horvát Rally előtt tesztelte a Yaris Rally1 módosított változatát, amelyen már egy kisebb, 2025-ös stílusú hátsó szárnyat használtak. A csapatfőnök nem felhőtlenül boldog a tesztet követően.

A teszten két autót használt a csapat, a GR Yaris Rally1-et a tervezett változtatásokkal,  csökkentett aerodinamikával, hibrid rendszer nélkül és kisebb légbeömlővel. A GR Yaris Rally2-t pedig nagyobb szűkítőt, és nagyobb szárnyakat kapott – a WRC munkacsoport következő szezonra vonatkozó javaslata szerint.

Latvala továbbra is aggódik a lehetséges változások miatt, és bevallotta, hogy nehezen tudja elképzelni, hogy a két autó a következő szezonban a végső győzelemért versenyezzen.

„Úgy gondolom, hogy nehéz lesz megoldani, hogy ez a két autó egy osztályba kerüljön. Ha belegondolsz a Rally1-es autóba, hogy hogyan fejlesztették ki, az összes aerodinamikát a hátsó spoilerre tervezték és arra, hogy az autó oldala mentén hogyan csatlakozik a levegőáramlás a hátsó spoilerhez. Amikor eltávolítod a hátsó spoilert, és felteszed a kisebbet, az nem ilyen egyszerű. Az autó hátsó geometriája nem feltétlenül úgy működik, ahogyan azt tervezték” – magyarázta a csapatvezető.

Latvala szerint nagyon nehéz lesz kiegyenlíteni a módosított Rally1-es és Rally2-es autók teljesítményét, még az FIA által javasolt változtatásokkal is. Szerinte a Rally1-es autót még a módosítások után is jóval nagyobb teljesítményű lesz, mint a feltuningolt Rally2-es modell.

„Ha nagyon lelassítod a Rally1-et, akkor természetesen minden lehetséges. De akkor így is el kell gondolkodni: mi érdeke van akkor a gyártóknak, hogy a Rally1-es autókat futtassák? Ha a „Rally2-plusz” autó hirtelen gyorsabb lesz, …. miért akarsz gyártó lenni a rally-világbajnokságban?” – mondta Latvala.

A 2025-ös szabályokkal kapcsolatos végső szót a WMSC júniusi ülésén fogják mondják ki.

Fotó: Toyota Gazoo Racing

 

Friss