back to top
2024. május 17. 04:08

KezdőlapWRCLeghamarabb 2027-ben csatlakozhat a Lancia a WRC-hez

Leghamarabb 2027-ben csatlakozhat a Lancia a WRC-hez

-

Didier Clement, a Stellantis csoport ügyfélprogramjának vezetője elárulta 2025-ben és 2026-ban még biztosan nem csatlakozik a Lancia a WRC-hez, erre leghamarabb 2027-ben lesz esély, ha időben kiderülnek a sorozat jövőbeni szabályai. 

A WMSC februári ülésén az FIA 2025-re és 2026-ra átmeneti szabályok bevezetésének tervét jelentette be, melyeket júniusban hagyhatnak jóvá, majd 2027-ben kezdődhet a WRC-ben egy új korszak, új szabályok mellett. 

A WMSC ülésén született rallysportot érintő összes döntés egy helyen

Jelenleg a Subaru és a Lancia is érdeklődését jelentette be a WRC iránt, és mindkét gyártó visszatérése nagy öröm lenne a sorozatnak és a szurkolóknak is. 

A Stellantis csoport, melyhez többek között a Lancia, az Alfa Romeo, a Citroen, a Fiat, az Opel és a Peugeot is tartozik, jelenleg a Citroennel a WRC2-ben van jelen, 2019-ig pedig a WRC csúcskategóriájában szerepelt. 

Didier Clement, a Stellantis csoport ügyfélprogramjáért felelős vezető elárulta, a Lancia visszatérésére leghamarabb 2027-ben kerülhet sor. 

“Egyáltalán nem érdekel bennünket, hogy 2025-ben és 2026-ban mi fog történni a WRC-ben, azonban a 2027-től érvénybe lépő szabályokat figyelemmel követjük és ennek kapcsán együtt fogunk dolgozni a WRC jelenlegi gyártóival és az FIA-val – mondta Didier Clement a Motorsport.com oldalnak. – Már lehet tudni néhány részletet, hogy milyen szabályok lesznek érvényben 2027 után és ennek kapcsán az FIA jó munkát végzett. Minden érdekelt fél egyetért abban, hogy a WRC szintjét szeretné felemelni.” 

“Valószínűleg mindenkinek egy álma valósulna meg, ha a Lancia visszatérne a WRC-be, mert hatalmas rajongótábora, nagy és sikeres történelme van a sportban. Azonban mielőtt a visszatérésről döntünk, tudnunk kell, hogy milyen szabályok lesznek érvényben 2027-től. Még korai beszélni a visszatérésről, amíg ezek a szabályok nem jelennek meg.” 

A Lancia megerősítette, hogy dolgozik a WRC-be való visszatérésen

Clement elárulta azt is, hogy a Citroen C3 Rally2 kapcsán nem látja értelmét a Rally1-es kittnek, melyet 2025-től használhatnak a Rally2-es autók, és ezáltal egy átmeneti kategória alakul ki a Rally1-es és Rally2-es autók között.  

“Nem tartjuk hasznosnak a Rally2+ autóra vonatkozó elképzeléseket. Ezek az autók erősebbek lesznek ugyan a Rally2-es autóknál, de a Rally1-es járművek szintjét nem érik el, ezáltal nem lesz lehetőség ilyen autókkal versenyt nyerni. Mi pedig ilyen eredményekért szeretnénk harcolni.” 

Friss