back to top
2024. július 05. 16:06

KezdőlapWRCOgier történelmet írt Portugáliában, Neuville jelentősen növelte előnyét a vb-n

Ogier történelmet írt Portugáliában, Neuville jelentősen növelte előnyét a vb-n

-

Sébastien Ogier nyerte az idei Portugál Rallyt, így a verseny legsikeresebb versenyzője lett hat győzelemmel. A bajnokságban Elfyn Evans drámája után Thierry Neuville jelentősen tudta növelni előnyét. 

A pénteki szoros versenyt komoly drámák követték szombaton 

Sébastien Ogier nyerte a Portugál Rally első, drámai részét a Hyundai versenyzői előtt

azonban a drámák vasárnap sem kerülték el a versenyzőket. 

Az utolsó nap értékelésében Sébastien Ogier kezdett a legjobban, aki megnyerte a nap legelső szakaszát, azonban Ott Tanak a következő három gyorsaságin gyorsabb tudott lenni a nyolcszoros világbajnoknál, így végül a 2019-es világbajnok nyerte az utolsó nap értékelését csapattársa, Thierry Neuville és Ogier előtt. 

Elfyn Evans a pénteki problémák után szombaton csak a pályák teljesítésére törekedett, hogy aztán megpróbálja megnyerni a vasárnapi értékelést, valamint a Power Stage-et. A walesi toyotás autójának motorja azonban a verseny utolsó előtti szakaszán túlmelegedett és csak többször megállva tudott célba érni. A műszaki hibát részben sikerült megoldania a Power Stage előtt, azonban ott végül nem tudott pontot szerezni, aa szombati pontokat viszont megkapta. 

Thierry Neuville azonban összességében jóval több pontot tudott szerezni Evansnél, így előnyét a bajnokságban 24 pontra növelte a walesi versenyző előtt, ráadásul a belga versenyző a dobogó harmadik fokát is megszerezte. 

A versenyt végül 7.9 másodperc előnnyel Sébastien Ogier nyerte, karrierje során hatodszor, így a Portugál Rally legeredményesebb versenyzője lett. Ott Tanak a második helyének köszönhetően idén először állhatott dobogóra, a megszerzett pontokkal pedig a vb harmadik helyére lépett 31 pont hátránnyal. 

A gyártók bajnokságában a Hyundai 4 pont előnnyel átvette a vezetést a Toyotától.

A Rally2-es autók mezőnyében ugyan Nikolay Gryazin volt a eggyorsabb, azonban a WRC2-es értékelésben Nil Solans szerezte meg szoros csatában a győzelmet Josh McErlean előtt, így önmaga és a Rally2-es Toyota első győzelmét is szerezte.

A világbajnokság május-június fordulójának hétvégéjén a Szardínia Rallyval folytatódik. 

A Portugál Rally nem hivatalos végeredménye

Friss