back to top
2024. július 27. 02:34

KezdőlapWRCOgier: Nagyon sokat jelent Markku Alén rekordjának megdöntése a Portugál Rallyn

Ogier: Nagyon sokat jelent Markku Alén rekordjának megdöntése a Portugál Rallyn

-

Sébastien Ogier hatodik sikerét aratta a Portugál Rallyn, amivel a murvás verseny legsikeresebb versenyzője lett megdöntve Markku Alén 37 éve fennálló rekordját. 

Sébastien Ogier karrierje során 60. WRC futamgyőzelme alkalmával megdöntötte Markku Alén 1987 óta fennálló rekordját és a verseny történetének egyedüli hatszoros győztese lett. 

Ogier történelmet írt Portugáliában, Neuville jelentősen növelte előnyét a vb-n

Ez a rekord pedig a nyolcszoros világbajnok számára is sokat jelent. 

“Valóban nagyon különleges ez a siker – mondta a Portugál Rally után Sébastien Ogier a Motorsport.com oldalnak. – Mostanában úgy tűnik, hogy minden verseny után sikerül valami szép dolgot elérnem, és ezeket a pillanatokat élvezni kell, mert sohasem lehet tudni, hogy meddig tart még karrierem, bár egyelőre még nagyon élvezem a versenyzést. Nagyon sokat jelent Markku Alén rekordjának megdöntése, mert évekig hasonlítottak össze vele, és nagyon örülök, hogy sikerült ezt a rekordot végre megdönteni.” 

Ogier szerint ahhoz, hogy sikerüljön megnyernie az idei Portugál Rallyt, közel tökéletes vezetésre volt szükség. 

“Szerintem közel volt a vezetésünk a tökéleteshez, enélkül nem sikerült volna nyerni. Sikerült megtalálni a jó egyensúlyt a gyors, majd az óvatos vezetés között és ez a következetesség kellett a sikerhez. Azt hiszem, ezen a téren mi teljesítettünk a legjobban.” 

A nyolcszoros világbajnok azonban elégedett lehet az idei bajnokságban nyújtott teljesítményével is. 

“Három rallyn két győzelmet és egy második helyet sikerült elérni, azt hiszem, ez nem rossz. Ami egyedül beárnyékolja a jó teljesítményünket az a pontrendszer, ami nem tükrözi eléggé azt, amit elértünk. De erről nem is szeretnék többet mondani, mert mindenki számára egyértelmű, hogy ez a rendszer nem jó.” 

A WRC ötödik versenye után már négy versenygyőztest avattak idén, Thierry Neuville, Kalle Rovanpera és Esapekka Lappi egy-egy, míg Ogier két versenyt tudott megnyerni.  

A bajnokságot Neuville 24 pont előnnyel vezeti Elfyn Evans, és 31 ponttal Ott Tanak előtt, míg a korábbi győztesek közül Ogier az ötödik 40, Rovanpera a hetedik 74, míg Lappi a nyolcadik 87 pont hátránnyal.

Jari-Matti Latvala szerint Ogier minden tapasztalatát felhasználva tudta megszerezni a győzelmet.

„Seb fantasztikusan vezetett, minden tudását felhasználva sikerült Ott tanakot maga mögött tartania – mondta a Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke. – Nagyon jól tudta, hogy mikor lehet gyors és mikor kell óvatosabban vezetnie, ráadásul az autót is kímélni tudta.”

Ogier Szardínián és Lengyelországban is rajthoz áll.

Friss