back to top
2024. július 27. 02:41

KezdőlapWRCFókuszban: Sébastien Ogier 60 WRC-futamgyőzelme

Fókuszban: Sébastien Ogier 60 WRC-futamgyőzelme

-

Sébastien Ogier hatodik portugál győzelme egyben karrierje során elért 60. WRC-futamgyőzelme is volt. Ezzel ugyan elmarad még Sébastien Loeb rekordjától, azonban a harmadik legtöbb győzelmet arató Marcus Grönholmot messze felülmúlja. 

A WRC-ben a legtöbb győzelmet, 80-at Sébastien Loeb tudta elérni, míg a második helyen már évek óta Sébastien Ogier áll, immáron 60 sikerrel, ami éppen kétszerese a harmadik helyen álló Marcus Grönholm 30 győzelménél. Eközben Thierry Neuville, Ott Tanak, Kalle Rovanpera és Elfyn Evans együttvéve tudott 59 győzelmet aratni. 

A 40 éves nyolcszoros világbajnok 2021 vége óta csak részmunkaidőben versenyez, ami jobb rajthelyet jelent számára a murvás versenyeken, azonban azóta csak hat versenyt tudott nyerni, így természetesen sikereinek többségét még főállású versenyzőként érte el. 

Fotó: GEPA pictures / Red Bull Content Pool

Ogier első győzelmét a 2010-es Portugál Rallyn szerezte, és azóta 2012 kivételével, amikor S2000-es Skodával versenyzett, minden évben tudott legalább egy versenyt nyerni. Legeredményesebb szezonja 2013 volt, amikor 13 futamból 9-et megnyert, ettől a számtól pedig 2014-ben és 2015-ben is csak egy sikerrel maradt el, míg 2016-ban két győzelemmel. 

Fotó: McKlein / Red Bull Content Pool

Mint minden sportolónak, Sébastien Ogier-nak is megvannak azok a versenyek, melyeken karrierje során kiemelkedően tudott szerepelni. A nyolcszoros világbajnok számára a Monte-Carlo Rally ilyen, ahol összesen kilencszer tudott nyerni, azonban Mexikóban is hétszer, Portugáliában hatszor, a Brit Rallyn pedig ötször tudott az élen zárni. Eddigi karrierje során összesen 20 különböző versenyen tudott nyerni. 

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Ogier az egyedüli versenyző, aki négy különböző gyártóval is tudott versenyt nyerni, hárommal pedig világbajnok tudott lenni. A legtöbb győzelmet a Volkswagen versenyzőjeként érte el, amivel 31 futamot nyert, majd a Toyotával 13-at, a Citroennel 10-et, a Forddal pedig 6-ot. Ezen márkák közül egyedül a Citroennel nem tudott vb címet is szerezni, miközben a VW-nel négy, a Forddal és a Toyotával pedig 2-2 vb címet szerzett.

Fotó: Toyota Gazoo Racing

Friss