back to top
2024. június 30. 07:05

KezdőlapWRCNagy csata, végül óriási meglepetés a WRC2 portugál versenyén

Nagy csata, végül óriási meglepetés a WRC2 portugál versenyén

-

A Portugál Rallyn hatalmas csatára lehetett számítani Oliver Solberg, Gus Greensmith és Yohan Rossel között, és bár a nagy csata létre is jött, végül óriási meglepetéssel zárult a verseny. 

A Portugál Rallyn Yohan Rossel kezdett az élen a WRC2-es értékelésben a csütörtöki szuperspeciálon, azonban a pénteki első szakaszon már Oliver Solberg vette át a vezetést. 

A folytatásban bár döntően Solberg állt a kategória élén, Gus Greensmith és Yohan Rossel is közel tudott hozzá maradni, a nap végén pedig a svéd skodás versenyző csupán 7.3 másodperccel vezetett Rossel előtt és 13.3 másodperccel Greensmith előtt. 

Már pénteken kiemelkedtek a mezőnyből hárman, hiszen a negyedik helyen álló Jan Solans már 1:05.9 perc hátrányban volt ekkor, ugyanakkor Josh McErleant csak 3.8 másodperccel előzte meg. 

A szombat aztán nagy drámát tartogatott, a nap második szakaszán Oliver Solberg kiesett, míg Rossel az utolsó délelőtti szakaszon defektet szedett össze, majd a felügyelőktől is egy perc büntetést kapott. Azonban Gus Greensmith sem sokáig örülhetett, hiszen a kategória éléről az első délutáni szakaszon kiesett. 

Így az első napon még a negyedik helyért zajló csata szombat délutánra már a győzelemért zajlott Jan Solans és Josh McErlean között. 

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

A spanyol és ír versenyző harca pedig csak a vasárnapi utolsó szakaszon dőlt el, ami után Solans 3.2 másodperc előnnyel tudott nyerni McErlean előtt, míg a harmadik helyen Lauri Joona 1:47.4 perc hátránnyal ért célba. 

A három versenyző pedig egyaránt először tudott dobogón zárni a WRC2-es értékelésben, ráadásul Solans lett az első versenyző, aki győzelmet tudott elérni a Rally2-es Toyotával nemzetközi bajnokságban.

A bajnokságot öt futam után Yohan Rossel 10 pont előnnyel vezetiOliver Solberg és 13 ponttal az előtt a Nikolay Gryazin előtt, aki Portugáliában úgy lett a leggyorsabb versenyző a Rally2-es autók mezőnyében, hogy nem nevezett erre a versenyre a WRC2-es bajnokságba.

 

Friss