back to top
2024. július 27. 01:50

KezdőlapWRCA Hyundai egy centet sem akar költeni a Rally1-es autó alternatívájára

A Hyundai egy centet sem akar költeni a Rally1-es autó alternatívájára

-

A Hyundai Motorsport kizárólag arra készül, hogy a 2025-ös szezonban nem változik a Rally1-es autók szabályrendszere.

A jövő évre vonatkozó részletek június 11-én dőlnek el, amikor a Motorsport Világtanács szavaz a 2025-ös és 2026-os szabályokra vonatkozó ajánlásokról. Mivel nincs tartalék tervük, Cyrill Abiteboul csapatfőnök elismerte, hogy a módosított Rally1-es autó mellett szóló döntés jelentős hatással lesz a Hyundai csapatra.

„Legyünk őszinték, ez masszívan befolyásolna. De tényleg nincsenek meg az erőforrásaink vagy a kedvünk ahhoz, hogy minden lehetséges alapot lefedjünk. Szóval ahelyett, hogy megpróbálnánk egy kicsit mindenből megcsinálni – ami sosem jó a motorsportban -, tudatosan úgy döntöttünk, hogy  az erőforrásaink száz százalékát a Hyundai i20 N Rally1 Hybridre összpontosítjuk. Ez azt jelenti, hogy nem költünk el egy eurót, egy óra tervezőirodai időt vagy egy kilométer tesztidőt sem az alternatív szabályozással kapcsolatban” – mondta Abiteboul.

Ez a megközelítés szöges ellentéte a Toyota álláspontjának, a japánok a Rally1 és a Rally2 modelleket is módosították és a múlt hónapban a Horvát Rally előtt tesztelték is az autókat.

Fotó: Hyundai Motorsport

Abiteboul erre is reagált: „Azt hiszem, mindenki látta, hogy a Toyota kísérletezik a szabályozással. Igen, lefuttattunk egy kis szimulációt, de ennyi. Abszolút semmi fizikai tesztelés, semmilyen autógyártás. És nem áll szándékunkban változtatni” – mondta.

Korábban a bajnokság mindhárom gyártója aláírt egy levelet, amelyben a jelenlegi szabályok 2026 végéig történő meghosszabbítását kérik. A jövő havi WMSC ülésen kiderül, hogy sikerrel jártak-e.

„Elég bátor – és ez nagyon veszélyes is lehet – döntést hoztunk, hogy feltételezünk egy bizonyos szabályrendszert a jövő évre, és a technikai stratégiát annak megfelelően alakítjuk ki. Ez van. Lehet, hogy kiderül, hogy tévedtünk. Ha ez megtörténik, akkor egyértelműen hátulról indulunk jövőre. De most, ezzel a feltételezéssel pontosan tudjuk, hogy mit kell tennünk, és éppen azon vagyunk, hogy ezt meg is tegyük” – magyarázta Abiteboul.

Fotó: Hyundai Motorsport

 

 

Friss