back to top
2024. július 27. 02:30

KezdőlapWRCKomoly fejlesztésbe kezd a Toyota Finnországban

Komoly fejlesztésbe kezd a Toyota Finnországban

-

A Toyota Gazoo Racing a jelenlegi finn központja mellett egy új technológiai központot tervez létrehozni, melyben a Rally1-es és Rally2-es autók fejlesztése is megoldható lesz. 

Már korábban is jelentek meg információk azzal kapcsolatban, hogy a Toyota Gazoo Racing a jelenlegi Jyvaskylai központ mellett egy másik, technológiai központot is tervez létesíteni. Ez Jyvaskyla és Lauka határán, Leppavesi falu mellett kerülne létrehozásra. 

A japán gyártó környezetvédelmi engedély kérésekor kiderült, hogy az új központ mellett egy 800 méteres aszfaltos tesztpálya, valamint egy 1.2 km hosszú murvás tesztút is kialakításra kerülne. Az aszfaltos utat pedig egy 200 méteres ugratókkal teli szakasszal egészítenék ki, míg a murvás szakaszon egy vizesárok is kiépítésre kerülne. A tesztpálya, mely elsősorban a Rally1-es autók fejlesztésére épülne, mellett pedig egy szervizelésre is alkalmas épületet hoznak létre.  

A Toyota jelenleg mintegy 88 napot tölt a már meglévő tesztterületén, amiből 53-58 nap a versenyautó tesztelésével telik. 

Fotó: Toyota Gazoo Racing

Az új központ területén egy másik épület is épülne, ahol a Rally2-es autókat tudnák gyártani. A Rallit.fi oldal információja szerint ebben az új épületben kerülnének gyártásra a Rally3-es Toyoták is, aminek építéséről még nem született döntés. 

A Toyota Gazoo Racing tavaly ősszel egy, a lakosság számára tartott gyűlésen mutatta be az új projekt terveit. 

“Az új központnak komoly jelentősége lenne a finn állam számára is – mondta akkor Jari-Matti Latvala, csapatfőnök. – A Toyota több tíz millió eurót kíván költeni az új technológiai központ létrehozására, ami egy 150 hektáros területen kerülne kialakításra. Ez nem kis terület, ezért nem is olcsó. Amikor egy ilyen hatalmas autógyártó itt, Közép-Finnországban szeretne befektetni emlékezni kell arra, hogy ehhez hasonló terület nagyon sok van Európában. Éppen ezért szerintem hatalmas örömöt jelent, hogy ilyen központot Finnországban szeretne a Toyota létrehozni.” 

A környezetvédelmi engedélyt akkor kapja meg a Toyota, ha június 19-ig nem érkezik rá panasz. 

Friss