back to top
2024. július 02. 23:22

KezdőlapWRC20 éve sokkolta a WRC családját az Olasz Rally helyszínváltása

20 éve sokkolta a WRC családját az Olasz Rally helyszínváltása

-

Évtizedeken át a Sanremo Rally helye biztos volt a WRC-naptárban, azonban 2004-re helyszín változást jelentettek be, ami eleinte több aggodalmat is okozott, ma azonban Szardínia nélkül nem lehetne elképzelni a világbajnokságot. 

Az Olasz Rally az egyik alapító versenye a WRC-nek, hiszen már 1973-ban a naptárba került a Sanremo Rally, aminek a helye megkérdőjelezhetetlen volt évtizedek múltán is. 

2003 és 2004 telén azonban az olasz szervezők az FIA-val közösen úgy döntöttek, Szardínián folytatódik az Olasz Rally története. 

A döntést aggodalommal fogadta a WRC családja, hiszen a sziget szakaszairól nem voltak túl jó véleménnyel, a sok szikla, szűk pályák miatt túl durvának gondolták. 

2004-ben pedig be is igazolódott félelmük, hiszen a 383.23 km-es versenytávot 4:43:47.9 óra alatt sikerült teljesítenie a győzelmet megszerző Petter Solberg – Phil Mills kettősnek, ráadásul a cél már több csapattársának sem sikerült elérnie, ahogy a Ford és a Peugeot versenyzőinek sem. 

A norvég-brit páros végül 2 perccel előzte meg a második helyezett citroenes Sébastien Loeb – Daniel Elena, és további bő egy perccel a Carlos Sainz – Marc Martí kettőst. 

Mindezek után szinte elképzelhetetlen dolog történt 2018-ban, amikor a győztes Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul páros csupán 7 tizeddel előzte meg a második helyen záró Sébastien Ogier – Julien Ingrassia kettőst.  

Két évvel később pedig csupán 20 másodperc választotta el a verseny első három helyezettjét, míg 2019-ben a drámai történetek bővültek, amikor Ott Tanak a Power Stage-en esett ki az élről. 

8 Rally1-es, 40 WRC2-es páros áll rajthoz a Szardínia Rallyn

A Szardínia Rally 20 éves történelme során már szerves része lett a világbajnokság naptárának, nélküle pedig nehéz lenne elképzelni egy WRC-szezont. 

Idén újabb történelmi verseny kerül lebonyolításra az olasz szigeten, ahol 48 óra alatt rendezik meg a versenyt, ráadásul a napközbeni szervizelések nélkül még a 266 km-es versenytávot is sokkal nehezebb lesz teljesíteni. 

Friss