back to top
2024. július 04. 21:25

KezdőlapWRCAbiteboul: Nem jó, hogy vendégek vagyunk a WRC-futamokon

Abiteboul: Nem jó, hogy vendégek vagyunk a WRC-futamokon

-

Cyril Abiteboul, a Hyundai Motorsport vezetője szerint a WRC-nek szüksége van egy állandó irányító testületre, és nem szabad, hogy minden versenyen más, helyi személy mondja meg, hogy mi a jó döntés. 

Jelenleg úgy tűnik, hogy a WRC-munkacsoport által tervezett 2025-ös és 2026-os változások nem kerülnek jóváhagyásra június 11-én, a Motorsport Világtanács (WMSC) ülésén, hanem 2027-től várhatóak csak nagyobb műszaki változások. 

Cyril Abiteboul szerint azután, hogy el lesznek vetve a tervezett változások, ideje lenne egy másik terület javítására figyelmet fordítani. 

“A WRC-munkacsoport és a WRC Promóter javaslatai után ideje lenne, hogy stratégiai szempontból kezdjünk el gondolkozni a WRC-ről, annak irányításáról és széttagoltságáról – mondta a Hyundai Motorsport vezetője az AutoHebdo.fr oldalnak. – Ha nagy változásokat szeretnénk elérni a WRC-ben, akkor hosszú távon kell gondolkoznunk.” 

Abiteboul szerint sok területen javulást kellene elérni. 

“Amikor nyolc éve a Liberty Media átvette az F1 irányítását, csupán három olyan területet fogalmaztak meg, aminek a javítását minél előbb véghez szerették volna vinni. Ez a Kínai Nagydíj, amerikai versenyek és a digitális tartalom növelése voltak. Mindannyian mosolyogva néztünk egymásra, amikor bejelentették, hogy csak három dolgon szeretnének javítani, miután 8 milliárd dollárért megvették a sorozatot. Most, nyolc évvel később három amerikai verseny is van, Kínában csak a járvány volt az akadályozó tényező, a digitális tartalomnak is köszönhetően az egekbe emelkedett az F1 népszerűsége. Nem kellett túl nagy dolgokat véghez vinni, hogy a sorozat ismét népszerű legyen, elég volt három területet javítani.” 

Fotó: Hyundai Motorsport

“A WRC-ben gyakran panaszkodunk a versenyek formátumára. Ezekről pedig az FIA-val és a WRC Promóterrel tárgyalunk, holott ebben a témában a helyi szervezők döntenek. Bizonyos városokba el kell mennie a mezőnynek, ezt a helyi szervezők határozzák meg. Sok szó esik a szervizparkokról is. Lehetséges lenne megoldani, hogy többé ne legyen központi szervizpark a jelenlegi formátum mellett? Nem hiszem.” 

“A Portugál Rallyn négy perc volt az autók között a por elkerülése miatt. Ki hozta ezt a döntést? A helyi versenyigazgató. Más sportágakban egy központi irányító testület dönti el, hogy mi és hogyan legyen. A WRC-ben pedig a helyi emberek, az FIA és a WRC Promóter pedig csak jóváhagy dolgokat. Azt gondolom, hogy nem jó, hogy vendégek vagyunk a saját versenyeinken. Egy irányító testület kellene, mely minden versenyen meghozza a fontos döntéseket. Ha ezt nem sikerül létrehozni, akkor nagyon sok terv nem lesz megvalósítható.” 

Friss