back to top
2024. július 27. 02:34

KezdőlapWRCLatvala: Nem szabad Pajarit és Rovanperát összehasonlítani

Latvala: Nem szabad Pajarit és Rovanperát összehasonlítani

-

Jari-Matti Latvala, a Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke óva intett mindenkit attól, hogy a Sami Pajarit bárki is Kalle Rovanperához hasonlítsa. 

“Fantasztikus eredmény, hogy Sami Pajari 22 évesen már ilyen jól tud szerepelni a WRC2-ben – mondta Jari-Matti Latvala, a Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke a Rallit.fi oldalnak. – Kiérdemelte, hogy Rally1-es autóba ülhessen. Azonban a Rally1-es autóban is észszerűen kell megfogalmazni az elvárásokat. Ez az autó kilométerenként 2 másodperccel gyorsabb egy Rally2-es autónál.” 

Sokan már-már az ugyancsak 22 éves Kalle Rovanperávak próbálják összehasonlítani Sami Pajarit, amitől óva int Latvala. 

“Azt gondolom, hogy nem szabad Samit és Kallét összehasonlítani. Kalle egy kivételes versenyző, aki már 8 évesen versenyautóba ült, 17 évesen pedig már gyakorlatilag profi versenyző volt. Sami ehhez képest normális karriert futott be eddig, hiszen előbb Rally4-es, majd Rally3-as autóval versenyzett, most pedig Rally2-es autóval bizonyítja tehetségét, amit Lettországban már Rally1-es autóval mutathat meg. Az ő karrierje lépésről lépésre halad. Még mindig csak 22 éves és nagyon sikeres évek állnak még előtte.” 

Sami Pajari 2016-ban, 15 évesen teljesítette első rally versenyeit Opel Astra G CC-vel, majd 17 évesen már R2-es Ford Fiestába ülhetett, 2020-ban pedig Rally4-es Forddal folytatta, egy évvel később már kitudott próbálni egy Rally3-as Fiestát, hogy 2022-ben már R5-ös autókba ülhessek. 

Latvala szerint nem szabad elvárni Sami Pajaritól, hogy azonnal a megközelítse Kalle Rovanpera teljesítményét Rally1-es autóval, annak ellenére, hogy Rally2-es autóval már nagyon gyors. 

“Kalle egy kivételes tehetség, ezért egy fiatal tehetségtől sem várhatjuk el, hogy azonnal az ő teljesítményén teljesítsen. Véleményem szerint eddig mindössze két olyan nagy tehetség volt a WRC-történelemben, mint Kalle Rovanpera, Sébastien Loeb és Sébastien Ogier. Kalléval kiegészülve ők 3 évtizedet fednek le a WRC-történelem során.” 

Friss