back to top
2024. június 26. 20:18

KezdőlapWRCTanak elárulta mi volt az a családi ok, ami miatt csaknem visszavonult...

Tanak elárulta mi volt az a családi ok, ami miatt csaknem visszavonult három éve

-

2021 igen nehéz szezon volt Ott Tanak számára, a 2019-es világbajnok komoly családi problémával küzdött, ez pedig szezonjára is kihatással volt, a szezonzáró WRC-futamot ki is hagyta. 

Ott Tanak 2020-ra csapatot váltott és azt követően, hogy a Toyotával világbajnoki címet tudott szerezni a Hyundai Motorsporthoz igazolt, ahol bár egy hatalmas borulással kezdett a Montén, végül év végén a harmadik helyet szerezte meg, ennél jobb szezont a koreai gyártóval pedig 2022-ben tudott teljesíteni, amikor a második helyen zárta a világbajnokságot. 

2021 azonban egyáltalán nem volt sikeresnek nevezhető. Az észt versenyző nem tudott célba érni ismét a Montén, és bár a következő, Lappföld Rallyt megnyerte, majd Horvátországban a negyedik helyen zárt, Portugáliában 21., Szardínián 24. helyen zárt. Kissé feledtetni tudta a rosszul sikerült versenyeket Kenyában, ahol harmadik lett, azonban hazai versenyén csak 31., majd a belga Ypres Rallyn hatodik lett. Tanak ezt követően ugyan a görög Akropolisz Rallyn és a Finn Rallyn is második helyen ért célba, Spanyolországban azonban már a negyedik gyorsaságin balesetet szenvedett és szuperrallyval sem tudott visszatérni. 

A szezonzáró Monza Rallyn pedig már családi okokra hivatkozva rajthoz sem állt, az olasz versenyen végül Teemu Suninen indult helyette. 

Sok pletyka jelent meg a különös versenykihagyás miatt, azonban három évvel később Ott Tanak elárulta az igazi okot, mely miatt csaknem vissza is vonult. 

“Nagyon nehéz feldolgozni a három éve történteket, és valószínűleg nem is lehet sohasem elfelejteni – mondta Ott Tanak egy észt TV-műsorban, melyről később a Postimees magazin írt. – A feleségem mellében egy agresszív daganatot találtak az orvosok 2021-ben. Persze ebben az esetben is csak egy furcsa dudor lett felfedezve először, majd később kiderült, hogy nagyon nagy a probléma. Eleinte még reménykedtünk jó hírekben, de aztán minden rosszabbra fordult. Végül Janika meg lett műtve, amit hosszú kezelések követtek.” 

Fotó: Hyundai Motorsport

Janika Tanak állapota a műtét előtt, nyár végén tovább romlott, a szívében vérrögöt találtak. Ez volt az a pont, amikor Ott Tanak elgondolkozott karrierjének befejezésén is. 

“A Finn Rally idején érkezett a hír, hogy Janika állapota még rosszabb lett. Akkor legszívesebben már a verseny közben hazamentem volna, és befejeztem volna a versenyzést, mert úgy éreztem, otthon kell lennem a feleségem mellett. Janika azonban azt mondta, folytassam a versenyt és a versenyzést is, ez volt a kívánsága. Később szerencsére megtudtam beszélni a Hyundai csapatával, hogy ezekben a nehéz hetekben otthon lehessek a feleségem mellett, ami nagyon sokat számított ebben az időszakban.” 

Tanak a Finn Rallyt tehát a második helyen fejezte be úgy, hogy közben a felesége járt az eszében, majd ezután hagyta ki a Monza Rallyt. Janika Tanak állapota a műtét után sokat javult. 

Friss