back to top
2024. július 06. 03:41

KezdőlapWRCMi lesz a Lengyel Rallyval az újabb botrányok után?

Mi lesz a Lengyel Rallyval az újabb botrányok után?

-

A szenvedély és a ragyogó szakaszok miatt hiányozna a pilótáknak a Lengyel Rally, de a sorozatos biztonsági hiányosságok miatt kérdéses a jövője a WRC versenynaptárában.

Egyrészt remekül sikerült a Lengyel Rally, hiszen elképesztő tömeg nézte végig a versenyt a helyszínen, a Sébastian Ogier balesete miatt beugró Kalle Rovanperä győzelme és az ötödik helyen végző Martin Sesks parádés bemutatkozása is emlékezetesség teszi a versenyt. Másrészt sok minden pocsékul alakult – már megint.

Már a shakedown szakaszt félbe kellett szakítani haminc perc után, a harmadik és a hetedik szakaszt pedig törölték, és még a kilencedik szakaszon is volt némi probléma, természetesen a rossz helyen álló szurkolók miatt. A Lengyel Rally 2017 után pont az ilyen események miatt került ki a WRC versenyaptárából, csak az idén került vissza oda, de mint láttuk, semmi sem változott.

A promóter szerint egy százaléknyi renitens rontotta el a kilencvenkilenc százaléknyi szabálykövető néző szórakozását, de a felvételeket elnézve azért jóval többen tettek a szabályokra, mint a nézők egy százaléka. A jövő így több mint kérdéses, de a pilótáknak ezzel együtt hiányozna a Lengyel Rally.

„Ha megnézzük, mennyien voltak kint, milyen lelkesedést és bátorítást kaptunk tőlük, akkor nem kérdés, hogy ezt szeretnénk látni minden WRC-futamon – nyilatkozta a helyzetről Thierry Neuville. – Természetesen vannak más szempontok, mint például a biztonság, de a promóter megmutatta, hogy képes a megfelelő lépésekre. Vasárnap már egyetlen szakaszt sem kellett törölni, minden a jó irányba mozdult.”

Thierry Neuville
foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Neuville ráadásul azzal együtt hiányolná a versenyt, hogy nem kifejezetten fekszik neki.

„Szép verseny volt, gyönyörű helyen, látványos utakkal. Nem éppen olyan, amilyet én szeretek, de ez a verseny megérdemli, hogy legalább minden második évben helyet kapjon a naptárban.”

Fotó: Toyota Gazoo Racing

„Ez egy nagyon jó verseny, kiváló szakaszokkal – tette hozzá Elfyn Evans. – Egyértelmű, hogy a nézők elhelyezésén még van mit javítani, de én szívesebben jövök olyan helyre, ahol igazán akarják a rallyt és szenvedélyesen szeretik. Dolgozni kell az oktatáson és az ellenőrzésen, és akkor ragyogó versenyt kapunk. Minden hozzávaló megvan egy igazán jó rallyhoz!”

A Lengyel Rally a tervek szerint jövőre az ERC versenynaptárában szerepel, és sok mindennek kell változnia, hogy két év múlva visszakerüljön a WRC-be – ha egyáltalán kap még egy esélyt a promóter.

Friss