back to top
2024. szeptember 08. 01:27

KezdőlapWRCTizenhét éves csodagyerek mutatkozhat be a Finn Rallyn

Tizenhét éves csodagyerek mutatkozhat be a Finn Rallyn

-

Érdemes lesz figyelni augusztus elején Tuukka Kauppinent, könnyen lehet, hogy a jövő nagy pilótája debütál a WRC-ben.

Berúgják a fiatalok a WRC ajtaját – a Lengyel Rallyn Martins Sesks teljesítményén ámult a világ, aki az ötödik helyen fejezte be élete első versenyét a sorozatban. A 24 éves lett pilóta tempója és teljesítménye is lenyűgöző volt, ráadásul nemcsak egy szakaszon, hanem az egész hétvégén is. Nem véletlenül került bele a neve Jari-Matti Latvalla noteszébe.

A Finn Rallyn aztán könnyen lehet, hogy már nem róla szólnak a hírek, és vele lesz tele a sajtó, ugyanis egy mindössze tizenhét éves versenyző is rajthoz áll. Tuukka Kauppinen egy Skoda Fabia RS Rally2-t kap maga alá a hazai versenyén, életében először vezethet négykerékmeghajtású autót.

A nagy ígéretnek számító, korábban gokartozó Kauppinen márciusban csatlakozott a Rautio Motorsporthoz, és pályafutása eddigi legnagyobb lehetőségét kapja meg az augusztus 1–4-én esedékes Finn Rallyn.

Fotó: Tuukka Kauppinen

Kauppinen gyakorlatilag beleszületett a versenyzésbe, már a nagyapja, Vesa Kauppinen is kipróbálta magát a motorsportban, édesapja, Mikko Kauppinen pedig raliversenyző volt – akkor is aktívan versenyzett, amikor Tuukka megszületett.

Finnországban a négyszeres világbajnok Juha Kankkunen örökösének tartják, ami elég sokat elmond a tizenhét éves fiatal pilóta tehetségéről. Őt azonban egyáltalán nem zavarja az összehasonlítás, ráadásul szokott is beszélni Kankkunnen, ugyanis a szomszédja. A példaképe azonban mégsen a finn legenda, hanem a nyolcszoros győztes Sébastian Ogier – ezt alighanem Kankkunen is elnézi neki.

Friss