back to top
2024. szeptember 08. 01:32

KezdőlapWRCRovanperä 200. szakaszgyőzelmével is messze még a Top 10

Rovanperä 200. szakaszgyőzelmével is messze még a Top 10

-

A kétszeres világbajnok finn pilóta 23 évesen átlépte a 200. szakaszgyőzelem határát, de még a Top 10 eléréséhez is több mint kétszer ennyi kellene neki.

Miközben Kalle Rovanperä feltartózhatatlanul száguld a Lett Rally megnyerése felé, szép mérföldkőhöz érkezett a pályafutása, szombaton ugyanis megszerezte a 200. szakaszgyőzelmét a WRC-ben. Ezzel a kerek számmal azonban mindössze a 26. helyen áll az örökranglistán, persze az idő neki dolgozik.

A jelenlegi mezőnyből előtte jócskán előtte van a Lettországban eddig két szakaszt neyerő Sébastian Ogier, aki az örökranglista negyedik helyét foglalja el 720 szakaszgyőzelmével. Az ugyancsak jubileum előtt álló Thierry Neuville 398 sikerrel a tizenötödik, közvetlenül mögötte Ott Tänak áll 373 győzelemmel, Dani Sordo pedig a 229 elsőségével a 23. – őt akár a közeli jövőben be is foghatja Rovanperä.

Azonban a kétszeres világbajnok finn pilóta még mindig csak 23 éves, míg Ogier már elmúlt negyven, a 400. szakaszgyőzelmét kergető Neuville és Tanak is már 36 éves, Sordo pedig a 41. évét tapossa. Ha Rovanperä így folytatja, akkor nem elérhetetlen neki a Top 10 elérése – vagy akár a dobogó sem. Ehhez azonban még kell néhány száz szakaszgyőzelem…

A tizedik helyen a jelenlegi főnöke, Jari-Matti Latvala áll 539 szakaszgyőzelemmel, aki bár hivatalosan nem vonult vissza, és elvileg még növelhetné is ezt a számot, ő már csak a saját örömére ül olykor versenyautóba. Latvalát honfitársa, Marcus Grönholm három (542), míg Didier Auriol öt sikerrel előzi meg (544).

A listán folytatódik a finn dominancia, Ari Vatanen (590), Hannu Mikkola (666) és a szép kerek számmal záró Juha Kankkunen (700) következik a hetediktől az ötödik helyig. Aztán Auriol után ismét egy francia, a már említett Sébastian Ogier töri meg a finn dicsőségtablót (720).

A harmadik helyen Carlos Sainz áll 757 szakaszgyőzelemmel, Ogier akár még fel is jöhet a dobogóra ebben a rangsorban. A második Markku Alén (nahát, még egy finn!) viszont már befoghatatlannak tűnik a 853 sikerével, és nemcsak Oiger-nek, hanem a mezőnynek is.

De hát akkor mit mondjunk a számos rekordja mellett (legtöbb világbajnoki cím, legtöbb győzelem) ebben a kategóriában is csúcstartó Sébastien Loebről? A 2001 és 2020 között összehozott 939 szakaszgyőzelem korszakos teljesítmény, és még jó néhány év(tized)ig ő vezeti a vonatkozó rangsort.

Aztán ki tudja, lehet, hogy pont a rohamtempóban haladó Rovanperä fogja be egyszer a legendát? A nemzetisége mindenesetre adva van hozzá…

Friss