back to top
2024. szeptember 17. 04:55

KezdőlapWRCItt a 2025-ös WRC versenynaptár

Itt a 2025-ös WRC versenynaptár

-

Megjelent a jövő évi hivatalos WRC versenynaptár, amely 2008 óta a legtöbb futamot tartalmazza, köztük három teljesen új helyszínt.

Spanyolországban, Paraguayban és Szaúd-Arábiában rendeznek új futamot a 2025-ös FIA Rally Világbajnokságon, amely 14 fordulót tartalmaz.

A január végén Monte-Carlo-ban tartott hagyományos kezdés után a WRC Afrikát, Ázsiát, Európát és Dél-Amerikát érinti, mielőtt november végén Szaúd-Arábiába érkezik, ahol befejeződik a bajnokság 2008 óta legnagyobb naptára.

Fotó: Hyundai Motorsport

A 2025-ös év első három fordulója a 2024-eshez hasonlóan alakul: februárban Umeå ad helyet a Svéd Rallynak, míg márciusban ismét a Safari Rally Kenya került a naptárba.

Az ERC-ből jól ismert Kanári-szigetek először fogadja a WRC-t, ami egyben a világbajnokság visszatérését is jelenti Spanyolországba két év szünet után. A kanyargós, sima aszfaltos futamon nagy a veszélye a ködnek is, mivel a rali a sziget hegyvidéki belső területein halad, ez sajátos kihívást jelent a vb pilóták számára.

A következő helyszín májusban Észak-Portugália, a Vodafone Rally de Portugalra, majd a WRC júniusban visszatér Szardíniára, ahol az év második szigetországi állomása lesz.

Egy másik ikonikus rali a naptárban, amely júniusban tér vissza hagyományos időpontjához, az EKO Akropolisz Rally, amely megelőzi a WRC gyors pályákat tartalmazó európai nyarát Észtországban és Finnországban.

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Észtország egy év szünet után tér vissza a naptárba, miután a rali Európa-bajnokságban szerepelt, hangsúlyozva az átjárhatóságot az ERC és a WRC események között, mint például a Kanári-szigetek Rally, a Lengyel Rally, vagy a Lett Rally.

Európa északi részéről a bajnokság a föld másik oldalára utazik, ahol augusztus végén Paraguayban debütál, majd két héttel később a Chile Rally következik. Az előbbi, egy ralirajongó ország, amely az elmúlt években a WRC támogató kategóriáiban versenyzőkkel erősítette jelenlétét. A futam a Paraná folyóval párhuzamosan futó vörös kavicsos utakon vezet majd.

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

A harmadik egymást követő szezonban visszatérő Közép-Európa Rally-n a versenyzők Ausztriában, a Cseh Köztársaságbaidőjárás még különlegesebbé teszik a versenyt.

Európából visszatér novemberben a mezőny Japánba az év utolsó aszfaltos fordulójára, mielőtt a WRC-szezon a szaúdi bemutatkozással zárul – ahol mindhárom nap sajátos terepet kínál.

„Ez egy rendkívül izgalmas naptár, amely tökéletesen ötvözi hagyományos raliversenyeinket három izgalmas új kihívással, amelyek közül kettő Európán kívülre esik, ismét kiemelve bajnokságunk globális vonzerejét” – jegyezte meg Jona Siebel, a WRC promóter ügyvezető igazgatója.

„A francia Alpok jegétől kezdve a svédországi térdig érő havon, a kenyai és szardíniai vakító poron, a finnországi és észtországi nagy sebességű kavicsos hullámvasúton át a szaúd-arábiai sivatagokig – a 2025-ben kínált változatosság páratlan” – tette hozzá Siebel.

„Fantasztikus, hogy a 2025-ös WRC-szezonra ilyen teljes versenynaptárat láthatunk. A rajongók által ismert és szeretett klasszikus helyszínek mellett a Spanyolországban, Paraguayban és Szaúd-Arábiában megrendezésre kerülő új raliversenyek még izgalmasabbá teszik a versenyt, és tükrözik a versenyzők és a ralirajongók globális sokszínűségét” – mondta Mohammed Ben Sulayem, az FIA elnöke.

A 2025-ös WRC versenynaptár:

Rallye Monte-Carlo január 23-26.
Svéd Rally február 13-16.
Safari Rally Kenya március 20-23.
Rally Islas Canarias április 24 – 27.
Vodafone Rally de Portugal május 15 – 18.
Rally Italia Sardegna 05 – 08 Június 05 – 08
EKO Akropolisz Rally Görögország június 26 – 29.
Delfi Rally Estonia július 17 – 20.
Secto Rally Finnország július 31. – augusztus 03.
Rally del Paraguay augusztus 28 – 31.
Rally Chile Bio Bío szeptember 11 – 14.
Közép-Európa Rally október 16 – 19.
FORUM8 Rally Japán november 06 – 09.
Szaúd-Arábia Rally november 27 – 30.

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Friss