back to top
2024. szeptember 19. 10:27

KezdőlapWRCNeuville megkönnyebbült Finnország után

Neuville megkönnyebbült Finnország után

-

Némi aggodalommal érkezett a Finn Rallyra a Hyundai, mind az egyéni, mind a gyártói bajnokságban féltették az előnyüket, de a verseny végén mindkét értékelésben a javukra nőtt a különbség.

A gyártók között mindössze egy pont volt a Hyundai előnye a bajnokságban, az egyéniben pedig nyolc ponttal vezetett Neuville Tanak előtt, és a harmadik Evans is csak 13 pontra volt tőle. A Finn Rally előtt sem ők voltak a favoritok, Tanak és Lappi első napi kiesése is vészjósló volt, végül mégis ők szerezték a fontos pontokat.

„Egyenletes teljesítményünk volt egész nap. A tempónk növelése az utolsó két szakaszon meghozta a különbséget Kalle kiesésével. A Power Stage-en képesek voltunk faragni a hátrányból, így Ogier csak egy ponttal többel hagyhatta el Finnországot, mint mi. Ez a hétvége az érzelmek hullámvasútja volt mindenki számára, akárcsak a szakaszok. Rengeteg fel és le, és ez folyamatosan változott. Görögország következik, egy kihívást jelentő verseny. Rajta leszünk, és az erre a felületre való összpontosítással reméljük, hogy egy lépéssel tovább tudjuk vinni azt, amit ezeken a gyors murvás ralikon elértünk” – nyilatkozta Neuville, aki 27 pontra növelte előnyét az egyéniben, igaz most már Ogier az üldöző toyotás, de a 141 pontos francia csak négy pontra van Tanaktól.

Neuville
foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

A gyártók közt az egypontos előnyt húszra növelte a koreai csapat, így ott is megnyugtatóbb az előnyük Görögország előtt, nem csoda, hogy Cyril Abiteboul elégedetten nyilatkozott a céldobogó után.

„Nyilvánvalóan eléggé idegesen érkeztünk Finnországba, a Toyota hazai versenyére, az öt autójukra és a kiváló felkészültségükre való tekintettel. Ahogy vártuk, ez egy kihívás volt, és már a kezdetektől fogva egyértelműen hátrányban voltunk a hétvégén, és a dolgok Ott és Martin autójának elvesztésével csak rosszabbra fordultak. A hétvége hátralévő részében úgy tűnt, hogy nagyon nehéz lesz számunkra bármi pozitívummal távozni, de sikerült koncentráltnak maradnunk, hosszú távon  gondolkodni és a beállításokkal dolgozni, hogy megpróbáljuk a vasárnapi pontokkal enyhíteni a veszteségünket. A mai körülmények egyértelműen segítettek, de sikerült megadnunk Thierrynek és EP-nek azt, amire szükségük volt ahhoz, hogy nyomás alá helyezzék ellenfelüket. Úgy jöttünk el, hogy mindhárom bajnokságban növeltük előnyünket. A nyári szünet nagyon jól jön, és várjuk a szezon utolsó részét, hogy megpróbáljuk megszilárdítani ezeket a pozíciókat” – mondta a csapatfőnök.

A szupervasárnap – és az idei pontrendszer-, valóban jól jött a Hyundainak, ezt az értékelést Lappi nyerte Katsuta és Ogier előtt, Neuville pedig negyedik lett.

Folytatás egy hónap múlva az Acropolis Rallyval, amelyet már csak a chilei verseny, a Közép-Európa Rally és a Japán forduló követ.

Neuville
foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

 

 

Friss