back to top
2024. szeptember 19. 06:52

KezdőlapWRCA Toyota vezeti a statisztikákat, a Hyundai a bajnokságokat a WRC-ben

A Toyota vezeti a statisztikákat, a Hyundai a bajnokságokat a WRC-ben

-

A világbajnokságot bár az egyéni és gyártói pontversenyben is a Hyundai és Thierry Neuville vezeti, összességében a Toyota és Kalle Rovanpera dominálja a szezont. 

Az idei világbajnokság igen furcsa képet mutat, hiszen a részmunkaidős versenyzők állnak a legfőbb statisztikák élén, ugyanakkor a világbajnoki pontversenyeket a kiegyensúlyozott teljesítménynek köszönhetően a Hyundai és Thierry Neuville vezeti. 

Kilenc verseny után a toyotás Kalle Rovanpera és Sébastien Ogier egyaránt három győzelmet tudott aratni, míg a Hyundai részéről Thierry Neuville, Esapekka Lappi és Ott Tanak is egy-egy versenyt tudott eddig nyerni. 

Fotó: Toyota Gazoo Racing

Ami a dobogókat illeti a Sébastien Ogier hatszor végzett az első háromban, míg Thierry Neuville, Elfyn Evans, valamint Adrien Fourmaux 4-szer. A gyártók terén A Toyota 14-9-re vezet a Hyundai előtt, míg az M-Sport néggyel a harmadik. 

A szakaszgyőzelmek terén Kalle Rovanpera 45-tel vezet, míg őt Thierry Neuville 39, Sébastien Ogier pedig 26 részsikerrel követi. 

Itt a Toyota 94-71 arányban vezet a Hyundaijal szemben, eddig öt toyotás és öt Hyundai-pilóta tudott szakaszt nyerni.  

Az M-Sport részéről Adrien Fourmaux 5, Martins Sesks 2 szakaszt tudott nyerni, míg egy szakaszgyőzelmet a WRC2-ben induló Georg Linnamae is tudott szerezni Toyotával. 

A kilenc verseny során Kalle Rovanpera 72 szakasz erejéig állt az élen, míg Sébastien Ogier 30, Thierry Neuviulle pedig 26. A gyártókat tekintve a Toyota 121-51 arányban vezet e téren a Hyundaijal szemben. 

Fotó: Hyundai Motorsport

Tehát minden fontosabb statisztika élén toyotás versenyző áll, ennek ellenére a Hyundai vezeti Thierry Neuville révén a pilóták, Martijn Wydaeghe révén a navigátorok bajnokságát, valamint a gyártók pontversenyét is. Ez egyaránt köszönhető az idei pontrendszernek, valamint a Hyundai versenyzőinek és csapatának kiegyensúlyozottabb teljesítményének is. 

Friss