back to top
2024. szeptember 13. 03:01

KezdőlapWRCA WRC legnagyobb év végi fordításai: Kankkunen – Sainz (1991)

A WRC legnagyobb év végi fordításai: Kankkunen – Sainz (1991)

-

A WRC-történetében több nagy fordításra is sor került a bajnoki pontversenyben, ilyen volt az 1991-es szezon is, amikor Juha Kankkunen 40 pontos hátrányt dolgozott le Carlos Sainz ellen. 

Az 1991-es WRC-szezon során 14 versenyt tartottak és az első nyolc verseny során Carlos Sainz 40 pontos előnyre tett szert Toyotájával a Lanciás Juha Kankkunen előtt, miután a spanyol versenyző öt győzelmet is aratott, míg a finn pilóta csupán kettőt. 

A szezon utolsó hat futama azonban nagy fordítást eredményezett. 

Kankkunen nyerni tudott Finnországban, majd Ausztráliában is, amivel már 10 pontra csökkentette hátrányát Sainz mögött. A Sanremo Rallyn aztán hat ponttal ismét növelte előnyét Sainz, míg Kankkunen kiesett. 

Az Elefántcsontpart Rallyt kihagyták a gyári csapatok, így Spanyolország és Nagy-Britannia volt hivatott dönteni az egyéi vb címről. 

A Katalán Rallyn Kankkunen második lett, míg Sainz kiesett, így csupán egyetlen pont különbséggel mehettek Nagy-Britanniába, ahol bár eleinte a spanyol versenyző állt jobban, a verseny végén azonban Kankkunen tudott nyerni, míg Sainz harmadik lett, így a Lancia finn versenyzője harmadik vb címét is megszerezte. 

Friss