back to top
2024. szeptember 13. 03:02

KezdőlapWRCA WRC legnagyobb év végi fordításai: Sainz – Kankkunen – Auriol (1992)

A WRC legnagyobb év végi fordításai: Sainz – Kankkunen – Auriol (1992)

-

A WRC-történetében több nagy fordításra is sor került a bajnoki pontversenyben, ilyen volt az 1992-es szezon, amikor Carlos Sainz visszatudott vágni Juha Kankkunennek az előző évi vereségért.

Az 1992-es WRC-szezon 14 versenyből állt, és az első kilenc verseny során Didier Auriol hat győzelmet is tudott aratni Lancia Deltával, míg legfőbb riválisai közül a toyotás Carlos Sainz kettő, csapattársa, Juha Kankkunen pedig egy versenyt nyert.

Az utolsó négy verseny előtt, melyből az Elefántcsontpart Rally ki is esett, mivel ott a gyári csapatok nem indultak Auriol 16 pont előnnyel vezetett Sainz, és 28 ponttal Kankkunen előtt.

A szezonzáró RAC Rallyra azonban igen szoros állás alakult ki, miután Olaszországban Kankkunen második lett, míg Auriol kiesett, Sainz pedig nem indult, majd a Spanyol Rallyn Sainz volt a leggyorsabb Kankkunen előtt, míg Auriol egyetlen pontot szerzett csak. Így Sainz 2 ponttal átvette a vezetést Kankkunen előtt, míg Auriol 3 pont hátránnyal a harmadik helyre csúszott.

A brit versenyen aztán drámai küzdelem alakult ki. Előbb Auriol Lanciájában robbant fel a motor, majd Kankkunen ütközött sziklának és sok időt vesztett, így pedig Sainznak csak célba kellett érnie, hogy bosszút álljon a finn riválisának az 1991-es vereségért és megszerezze karrierje második és egyben utolsó vb címét.

Friss