back to top
2024. szeptember 19. 03:57

KezdőlapWRCA WRC újabb aszfaltos versennyel bővülhet 2026-ban

A WRC újabb aszfaltos versennyel bővülhet 2026-ban

-

Miután már kiderült, hogy 2025-ben milyen versenyek kerülnek a WRC-naptárba, 2026-ra új aszfaltos futammal szeretnék bővíteni a menetrendet. 

Idén már nyáron nyilvánosságra került a jövő évi WRC-naptár, melyben új versenyként szerepel a Kanári-szigetek Rally, a Paraguay Rally, valamint a Szaúd-Arábia Rally, visszatérő verseny pedig az Észt Rally lesz. 

A naptárban 14 verseny szerepel már, azonban csupán 4 lesz aszfaltos, a Montén, a Kanári-szigeteken, Japánban, valamint a három országban, Csehországban, Ausztriában és Németországban megrendezésre kerülő Közép-Európa Rallyn kell aszfalton versenyezni. 

A WRC Promóter 2026-ban egy új aszfaltos futamot szeretne a naptárba tenni, azonban a 14 futam megmaradna. 

A legmegfelelőbb verseny erre a célra az Ír Rally lehetne, mely szervezőbizottságának elnöke, Aiden Harper lát esélyt arra, ami már évek óta nem sikerül, állami támogatást szerezni a rendezvényre. 

“Továbbra is együttműködünk az Ír Motorsport Szövetséggel, főként Aiden Harperrel, aki továbbra is nagyszerű munkát végez – mondta Simon Larkin, a WRC Promóter versenyekért felelős igazgatója a Motorsport.com oldalnak. – Éjjel-nappal az Ír Rally projektjén dolgozik, mi pedig igyekszünk segíteni neki. Azt hiszem, Írországba szívesen menne a WRC-mezőny és mi is szeretnénk a naptárban látni egy új aszfaltos futamot, hogy jobban ki legyen egyenlítve az aszfaltos és murvás versenyek száma.” 

A WRC Promóter új, köztük igen meglepő helyszínekre vinné a világbajnokságot

Larkin júliusban járt Írországban is, ahol a kormány tagjaival találkozott. 

“Találkoztunk az ír kormány sportminisztériumának tagjaival és bemutattuk terveinket, most várjuk a reagálást, majd sor kerül egy új megbeszélésre. Gazdasági hatástanulmányt készítünk a lengyel, lett és a közép-európai versenyről, bízunk benne, hogy a tanulmányban szereplő számok megfelelőek lesznek az ír kormány tagjainak és látni fogják, hogy egy WRC-futam milyen hatással van a gazdaságra. Szeretnénk, ha Írországban is látnák, hogy az állami támogatás nem kidobott pénz, és a támogatás összege képes megtérülni.” 

2025-től már nem része a WRC-nek a Horvát Rally, mely nagy hatást gyakorolt a horvát gazdaságra, és melyen több százezer néző vett részt minden évben.

Friss