back to top
2024. szeptember 19. 19:12

KezdőlapWRCSzeptemberben rendezik a paraguayi WRC-futam bemutató versenyét

Szeptemberben rendezik a paraguayi WRC-futam bemutató versenyét

-

Jövőre Paraguay is WRC-futamot rendezhet, az idei nemzeti bajnokság záró versenye pedig a 2025-ös verseny mintája alapján kerül megrendezésre. 

Jövőre augusztus 28-31. között rendezik a Paraguay Rallyt, mely a WRC-szezon tizedik futama lesz. 

Az idei Paraguayi Rally Bajnokság utolsó, ötödik futama pedig ennek a versenynek a mintájára lesz lebonyolítva, gyakorlatilag ez lesz a tesztfutam a világbajnoki verseny előtt. A rendezvényen a WRC Promóter is jelen lesz. 

Kiderült hány évig rendezhet WRC-futamot Paraguay

“A WRC Projekt kezdetétől fogva a szervezők munkáját az ország legismertebb és legeredményesebb versenyzője, Gustavo Saba is segítette – mondta Omar Avila, a Paraguay Rally vezérigazgatója a Dirtfishnek. – Gustavo sok segítséget nyújtott és sikerült megállapodni a nemzeti bajnoksággal is, hogy az idei szezonzáró legyen az első Paraguay Rally. Kicsit módosítani kellett a verseny időpontját, hogy a Chile Rallyhoz közelebb kerüljön. Így szeptember 19-21. Között kerül megrendezésre a verseny, melyen a WRC Promóter, a WRC csapatai is képviselve lesznek.” 

A nemzeti bajnokság záró futama egy átlagos bajnokinál hosszabb is lesz. 

“A nemzeti bajnokság futamai általában 120 km versenytávon kerülnek megrendezésre, azonban az első Paraguay Rally 10 gyorsasági szakaszból, 149 km versenytávon pénteken és szombaton kerül megrendezésre. Csütörtök délelőtt hivatalos tesztet rendezünk és aznap este ünnepélyes rajtceremónia is lesz. A pénteki napon három szakaszt kell kétszer teljesíteni, melyek valószínűleg jövőre is a programban lesznek a pénteki napon. Szombaton négy gyorsasági kerül lebonyolításra, köztük egy szuperspeciál az Autodromo Capitan Mirandán, mely egy híres helyszín a környéken. A verseny utolsó szakasza 13:18-kor fog rajtolni, így fél kettő környékén már a győztes is kiderül.” 

A verseny során minden eszköz működni fog, ami a jövő évi WRC-futamon is. 

“Nem szerettük volna befolyásolni semmilyen formában a Chile Rallyt, ezért szombaton még időben véget ér versenyünk, ami után eltudnak repülni Chilébe a WRC részéről érkező személyek. Szeretnénk megmutatni minél több embernek, hogy milyen fantasztikus versenyre számíthatnak jövőre a WRC-ben.” 

A Paraguay Rally szervezői számára nagyon fontos volt az állami támogatás is. 

 “Nagyon szerencsések vagyunk, hogy támogatást kaptunk az állam vezetőitől, hatalmas megtiszteltetés volt, amikor Santiago Pena paraguayi elnök bejelentette júniusban a versenyünket. Folyamatosan mellettünk állt és sok támogatást kaptunk részéről. Nagyon szereti ezt a sportot, de látja annak azt a lehetőséget is, amit egy WRC-futam jelent az országnak. Ugyanez igaz Gustavo Saba cégére és csapatára is, gyakorlatilag egész Paraguay rajong a rallysportért. Ezt a szenvedélyt pedig szeptemberben be is mutatjuk.”  

A paraguayi rallysport Dél-Amerikában az egyik legerősebb, a Dél-Amerikai Rally Bajnokság (CODASUR) győztese 2011 óta Paraguayból kerül ki, Gustavo Saba hétszeres bajnoka a sorozatnak, idén a tavalyi bajnokság győztese, Fabrizio Zaldivar mögött a második helyen áll.

Friss