back to top
2024. szeptember 17. 02:37

KezdőlapWRCŐrült Power Stage, hármas Hyundai győzelem az Akropolisz Rallyn

Őrült Power Stage, hármas Hyundai győzelem az Akropolisz Rallyn

-

Elképesztő drámák után hármas Hyundai győzelem született az Akropolisz Rallyn, győzelmével pedig hatalmas lépést tett a koreai gyártó és Thierry Neuville is az idei vb cím felé.

A szombatig tartó verseny után

Neuville vezet a drámai Akropolisz Rally szombati utolsó murvás szakasza után

vasárnap újabb drámák zajlottak le az Akropolisz Rallyn, a WRC idei tizedik futamán.

A nap első két szakasz még nagyobb probléma nélkül véget ért, a záró napi értékelést két szakaszgyőzelemmel Sébastien Ogier vezette Ott Tanak és Thierry Neuville előtt.

Azt azonban már a második vasárnapi gyorsasági után lehetett tudni, hogy a Power Stage szakasza nagyon leromlott, miután az éjjel hatalmas vihar áztatta, valamint már egyszer átment rajta a mezőny.

Éppen ezért elsőként Kajetan Kajetanowicznak kellett letesztelnie a pályát, és a mezőny többi tagja csak azt követően indulhatott, hogy a háromszoros Európa-bajnok végig ért a szakaszon és a célban azt mondta, hogy óvatosan, de lehet használni az utat.

Néhány autó után azonban meg kellett állítani a rajtoltatást, mivel egy néző rosszul lett és mentőt kellett hozzá küldeni.

Mintegy félórás szünet után ismét folytatódott a verseny, azonban előbb Ott Tanak ért lassú defekttel célba, majd Sébastien Ogier egy jobbos kanyarban felborult. Mind erről már a Rally1-es autók között utoljára induló Thierry Neuville is tudott, így csak óvatosan vezetett a pályán, és célba érve idei második futamgyőzelmét ünnepelhette.

Ogier később 22 perc elvesztésével azonban célba tudott érni, így a szombat estig tartó versenyért járó 13 pontot úgy tűnik, hogy megtudja szerezni, ehhez azonban még a szervizparkig is el kell érnie.

A szakasz előtt második helyen álló nyolcszoros világbajnok drámája után Dani Sordo a második, míg Ott Tanak a harmadik helyen zárt, a Hyundai hármas sikert ért el.

Ugyancsak izgalmas pillanatok zajlottak a WRC2-ben, ahol Sami Pajari defektet szedett össze a Power Stage-en, így 28.5 másodperces hátránnyal ért célba a leggyorsabb Robert Virveshez képest, és pont ennyi volt a különbség a két versenyző között összetettben is, tehát holtverseny alakult ki. A győzelemért járó 25 pontot azonban Pajari kapja, miután a verseny legelső szakaszán gyorsabb tudott lenni Virvesnél.

Az észt Virves ráadásul csak úgy tudott indulni Görögországban, hogy közösségi gyűjtést szerveztek számára a verseny előtt!

Sami Pajari végül az abszolút 4. helyet is megszerezte.

A világbajnokságot 10 futam után Thierry Neuville 34 pont előnnyel vezeti Ott Tanak és 38 ponttal Sébastien Ogier előtt, míg Elfyn Evans 52 pont hátránnyal gyakorlatilag már kiszállt a csatából.

A gyártók között 35 pontra növelte előnyét a Hyundai a Toyota előtt.

A világbajnokság következő versenyét szeptember végén Chilében rendezik.

A verseny nem hivatalos végeredménye

Friss